Tranzacţiile imobiliare în Cehia au scăzut în 2022 cu 50%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, deoarece inflaţia ridicată, majorarea dobânzilor şi războiul din Ucraina i-au speriat pe cumpărători, arată datele Asociaţiei bancare cehe şi a Dataligence, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Şeful Dataligence, Milan Rocek, a explicat că cererea a atins nivelul de vârf la finalul lui 2021, când pe piaţă era un deficit de apartamente, dar începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a dus la o modificare semnificativă a acesteia.
„Preţurile mai ridicate la energie, inflaţia ridicată, toate au modificat percepţia clienţilor. Aceste evoluţii au fost multiplicate de creşterea dobânzilor la creditele ipotecare. Piaţa imobiliară practic a îngheţat din acest motiv în semestrul doi din 2022″, a explicat Rocek.
În 2022, numărul noilor credite ipotecare a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, iar tranzacţiile, la cel mai redus nivel din ultimul deceniu.
Pe ansamblul anului trecut, numărul noilor credite ipotecare, excluzând refinanţările, a scăzut cu 57%, în condiţiile în care dobânda de referinţă a atins 7% anul trecut, de la 0,25% în 2021.
Conform CBA, numai în decembrie s-a înregistrat un declin de 82% al numărului noilor credite ipotecare. Cu toate acestea, preţurile au continuat să crească, din cauza deficitului de locuinţe.
La mijlocul anul trecut, preţul apartamentelor mai vechi a atins un nivel de vârf, iar creşterea a continuat până la finalul anului. În cazul locuinţelor nou construite, preţurile au urcat cu 11% în trimestrul patru din 2022, în Praga ajungând la 151.643 coroane cehe (6.812,97 dolari sau 6.397,14 euro) pe metrul pătrat.
Preţurile locuinţelor din Cehia au crescut mai rapid (54%) decât în Uniunea Europeană (24%) în ultimii trei ani.