Până în 2033, călătoriile vor deveni o industrie de 15,5 trilioane de dolari – reprezentând peste 11,6% din economia globală. Acest lucru reprezintă o creștere de 50% față de valoarea de 10 trilioane de dolari din 2019, când călătoriile reprezentau 10,4% din produsul intern brut mondial, scrie Bloomberg.
Previziunile pe 10 ani provin de la World Travel & Tourism Council (WTTC), cel mai important grup de susținere dedicat cuantificării impactului economic al industriei.
Deși au fost publicată în luna mai ca parte a unui raport privind impactul economic mondial al călătoriilor în 2023, datele nu au ajuns până acum decât la câțiva directori din industrie.
Raportul prezintă în detaliu contribuțiile economice ale principalelor piețe turistice din lume și arată primele cinci cele mai puternice economii de turism și călătorii din 2022 în ceea ce privește contribuția la PIB.
Acestea au rămas aceleași ca înainte de 2019: SUA, China, Germania, Regatul Unit și Japonia, Japonia depășind Regatul Unit în cea mai recentă listă. Franța, Mexic, Italia, India și Spania au completat topul primelor 10.
Raportul include, de asemenea, cifre privind contribuția turismului și călătoriilor la piața muncii: în ansamblu, industria va angaja până la 430 de milioane de persoane până în 2033, față de 334 de milioane în 2019. Acest lucru reprezintă aproximativ 1 din 9 locuri de muncă la nivel global.
Nu numai că turismul reprezintă o felie enormă din economia globală, dar crește mult mai rapid decât economia în general.
“Economiștii spun că PIB-ul global va crește, pe o bază anualizată, cu aproximativ 2,6% pe an”, a spus Julia Simpson, președinte și director executiv la World Travel & Tourism Council. “În ceea ce privește călătoriile și turismul, ne așteptăm la [o creștere anuală de] aproximativ 5,1%”.
O altă proiecție a WTTC indică mari schimbări în perspectivă, adaugă Simpson: În următorii 10 ani, economia de turism din SUA, care este cea mai mare din lume în ceea ce privește producția economică totală anuală de 2.000 de miliarde de dolari, își va pierde coroana în favoarea Chinei.
În 2033, se preconizează că sectorul de turism din China va contribui cu 4 trilioane de dolari și va reprezenta 14,1% din economia chineză. În schimb, se preconizează că sectorul din SUA va ajunge la 3 trilioane de dolari și va reprezenta 10,1% din economia americană.
Înainte de pandemie, călătorii chinezi reprezentau 14,3 % din cheltuielile de călătorie în străinătate la nivel mondial; revenirea lor întârziată la călătoriile internaționale, din cauza închiderii prelungite a frontierelor, care a fost ridicată abia în ianuarie 2023, și a întârzierilor continue în procesarea pașapoartelor și a vizelor, a împiedicat revenirea. Dar restul lumii a compensat. America Latină, America de Nord și Europa au condus o redresare suficient de puternică, arată raportul WTTC, încât industria se așteaptă să revină aproape la nivelurile din 2019 până la sfârșitul acestui an.
Odată ce călătorii chinezi se vor întoarce în forță, ceea ce este așteptat să se întâmple până în 2024, se va da startul unui alt val semnificativ de creștere pentru turismul global – cu o cotă chineză a cheltuielilor globale de călătorie externă care se preconizează că va ajunge la 22,3% până în 2033.