Un oraș polonez se luptă cu supraturismul/ Cracovia face apel la guvernul polonez pentru introducerea unei taxe turistice

targ de Craciun Cracovia Sursa foto: Flickr/Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Cracovia, al doilea oraș ca mărime din Polonia și cea mai mare destinație turistică, a solicitat guvernului să modifice legea pentru a putea introduce o nouă taxă pe turiști, ca răspuns la creșterea numărului de vizitatori, scrie Notes from Poland.

Anul trecut, peste șapte milioane de turiști au vizitat Cracovia, dintre care aproximativ 900.000 din străinătate. Cu toate acestea, spre deosebire de multe destinații turistice populare, orașul nu poate percepe o taxă turistică, deoarece legislația poloneză nu permite acest lucru.

Municipalitățile au voie să perceapă o taxă numită opłata miejscowa – care poate fi tradusă liber ca „taxă pentru vizitatori” – dar trebuie să îndeplinească criterii foarte stricte pentru a face acest lucru. Cracovia a perceput o astfel de taxă între 2004 și 2015, dar ulterior nu a mai putut face acest lucru din cauza schimbărilor în reglementările de mediu.

Această taxă este destinată în principal „stațiunilor balneare de la mare sau de la munte, unde condițiile climatice sunt bune”, notează Łukasz Maślona, consilier municipal din Cracovia, citat de Radio Eska. Cracovia, în schimb, are una dintre cele mai grave poluări ale aerului din Polonia – și din Europa.

Municipalitatea menționează, de asemenea, că tariful maxim permis de taxă este, în orice caz, de doar 3,22 zloți (0,75 EUR) pe noapte. În schimb, taxa turistică din Grecia, care se percepe pentru cazare, are o valoare maximă de 10 euro pe noapte.

În cadrul unui vot desfășurat miercuri, săptămâna aceasta, consiliul municipal a susținut în unanimitate o rezoluție care solicită guvernului național să permită municipalităților să perceapă o taxă turistică printr-un amendament la legea fiscală pe care Cracovia l-a pregătit în cooperare cu Asociația Orașelor Poloneze.

„Experiența orașelor europene indică faptul că fenomenul turismului în multe locuri atractive devine o problemă din ce în ce mai gravă”, se arată în rezoluție, care este adresată prim-ministrului Donald Tusk și ministerului sportului și turismului.

„Turismul excesiv duce la tensiuni și nemulțumiri sociale în multe locuri din Europa”, se adaugă în rezoluție. „Comunitatea locală suferă din această cauză… deoarece locuitorii se simt din ce în ce mai mult ca niște turiști în propriul lor oraș”.

Banii obținuți din taxă – pe care Maślona îi estimează la 30-50 de milioane de zloți (7-11,6 milioane de euro) anual – „ar putea fi folosiți pentru a pune în aplicare proiecte care se încadrează în politica de turism durabil și, prin urmare, vizează îmbunătățirea confortului rezidenților și al vizitatorilor”, spune orașul.

Michał Drewnicki, un alt consilier municipal, crede că ar trebui să fie folosit pentru „compensarea rezidenților, în special în centrul orașului, pentru problemele generate de turism…[cum ar fi] zgomotul, drumurile deteriorate și blocajele de trafic”.

Cu piața sa medievală și Orașul Vechi inclus pe lista UNESCO, Cracovia este desemnată în mod regulat drept una dintre cele mai bune destinații de city break din Europa. Deși este un avantaj pentru economia locală, acest lucru provoacă adesea tensiuni cu locuitorii din zonă, care se plâng de zgomot și perturbări.

Polonia se va număra printre țările care vor înregistra o creștere a turismului de vară, pe măsură ce schimbările climatice îi vor împinge pe turiști spre nord, preconizează gigantul în turism TUI, care intenționează să crească investițiile în această țară

În 2020, orașul a format un parteneriat cu Airbnb pentru a promova turismul responsabil și durabil. În anul următor, a lansat un „sistem de patrulare turistică” pentru a informa vizitatorii cu privire la „regulile și normele pe care trebuie să le respecte”. În 2023, a interzis vânzarea de alcool în magazine în timpul nopții.

Cel mai recent, în luna iulie a acestui an, orașul a numit un „primar al nopții” care va fi responsabil de reconcilierea nevoilor rezidenților, ale proprietarilor de întreprinderi și ale turiștilor.

Anul acesta au avut loc proteste în masă în Spania împotriva turismului excesiv. Veneția din Italia a testat recent o „taxă de acces” de 5 euro pentru vizitatorii orașului, ca răspuns la plângerile de lungă durată ale locuitorilor cu privire la numărul de turiști.

Cracovia a numit un „primar de noapte”, care va fi responsabil pentru reconcilierea nevoilor locuitorilor, ale proprietarilor de întreprinderi și ale turiștilor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.