Unele bănci europene au amânat decizia de a implementa Iniţiativa de plăţi europeană, standardul menit să digitalizeze sectorul (Reuters)

banca, credit, calcule, calculator, banca Sursa foto: Pexels

Unele bănci europene au amânat decizia de a implementa Iniţiativa de plăţi europeană (EPI) – un nou standard pentru mijloacele de plată, menit să digitalizeze o regiune unde jumătate din toate plăţile de retail încă se efectuează în numerar, a anunţat joi compania care supervizează proiectul, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Autorităţile UE şi şefii băncilor centrale căutau de mult timp un rival “intern” pentru a concura cu procesatorii americani de plăţi Mastercard şi Visa, şi, mai recent, cu giganţii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Alipay şi Google. Dar asta nu s-a întâmplat, chiar dacă plăţile în timp real sunt posibile în zona euro din 2017.

EPI urma să ofere un card pentru consumatorii şi retailerii din Europa, care să acopere toate tipurile de tranzacţii, inclusiv cele în magazine, online, retragerile de numerar.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

“Majoritatea instituţiilor implicate din Belgia, Germania şi Franţa vor să meargă mai departe cu proiectul, în timp ce altele, cum ar fi băncile spaniole, vor furniza un răspuns în ianuarie”, a anunţat joi EPI Interim Company.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că unele bănci din Germania sunt din ce în ce mai sceptice în legătură cu participarea la acest proiect.

Banca Centrală Europeană (BCE) a salutat recent decizia băncilor de a lansa un sistem unificat de plăţi european până în 2022.

“Sistemul este menit să întărească Europa, să o facă mai independentă şi robustă”, a declarat Thierry Laborde, adjunctul directorului operaţional de la banca franceză BNP Paribas, care este parte a proiectului.

“O vom face în mod colectiv, punându-ne la un loc resursele. În ceea ce priveşte sistemele de distribuţie, preţurile diferă de la o bancă la alta, dar infrastructura va fi pan-europeană”, a adăugat Laborde.

Banca Centrală Europeană a avertizat anul trecut că dependenţa de jucătorii din afara Europei pentru două treimi din plăţile care nu sunt efectuate în numerar creează riscul ca piaţa de plăţi să nu poată sprijini piaţa unică a UE şi euro.

Printre cele 22 de bănci incluse în proiect se află BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit şi Societe Generale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: