Ungaria: Interzicerea mierii din Ucraina nu i-a ajutat pe producătorii locali de miere/ Piața ungară a fost invadată de miere chinezească

miere Sursa foto: Pixabay.com

Exportatorii de miere din Ungaria sunt nemulțumiți deoarece interdicția privind importul de miere ucraineană, introdusă pentru a proteja apicultorii autohtoni, a devenit contraproductivă, scrie Index.hu. Mierea ucraineană a fost înlocuită cu miere chinezească ieftină, adesea falsă.

Două treimi din mierea produsă în Ungaria este vândută în Germania, Italia și Franța. Cu toate acestea, fabricile de extracție a mierii din aceste țări pot în continuare să cumpere miere ucraineană ieftină și de bună calitate fără impedimente, ocolind astfel exportatorii maghiari.

Exportul de miere maghiară a scăzut dramatic

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În 2022, 6.500 de tone de miere au fost expediate din Ungaria în Italia, 3.500 de tone în Germania și 2.000 de tone în Franța. Este o surpriză faptul că anul trecut al patrulea mare importator a fost Japonia, unde companiile maghiare au livrat în total 1.300 de tone de miere, în principal de salcâm.

Comercianții maghiari de miere au exportat un total de doar 16.400 de tone în 2022, față de 23.000-24.000 de tone în anii precedenți. Mai mulți manageri de companii care se ocupă de miere au declarat pentru Index că, deși măsura restrictivă introdusă în toamnă i-a calmat pe apicultorii maghiari, aceasta nu a avut niciun efect pozitiv notabil asupra pieței maghiare de miere sau asupra exporturilor de miere.

Aproximativ 10.000 de tone de miere sunt vândute pe piața internă în fiecare an. din care 6.000 de tone sunt vândute direct consumatorilor de către apicultori, iar 4.000 de tone sunt vândute în lanțurile de supermarketuri.

Din păcate, prețul de achiziție este încă foarte scăzut, mierea de flori se cumpără cu 600-650 Forinți (1.57 -1.7 euro) pe kilogram a declarat Péter Bross pentru Index. Potrivit președintelui Asociației Naționale Maghiare de Apicultură (OMME), există apicultori care nu au centrifugat mierea de flori de vară, ci au lăsat-o în stup pentru hrana de iarnă. Motivul este că prețul zahărului a crescut, iar prețul de achiziție al mierii rămâne scăzut.

Sectorul este în așteptarea unei decizii politice

“Anul trecut, 1.800 de tone de miere au venit din Ucraina. Cea mai mare parte a fost amestecată cu miere ungară și vândută în Ungaria și în Uniunea Europeană”, a explicat Gyula Fazekas, președintele Asociației Comercianților și Ambalatorilor de Miere din Ungaria. O serie de companii maghiare furnizează miere ieftină, la preț redus, în lanțurile alimentare din Europa de Vest, unde au reușit să pătrundă doar după mulți ani de muncă asiduă și dezvoltarea capacității de procesare.

Pe piața occidentală, aceste companii au putut să se mențină pe linia de plutire doar cu miere de înaltă calitate, dar ieftină: practic, au reușit să fie competitive cu un amestec de miere ucraineană și maghiară.

Este posibil ca mierea ucraineană stocată – cu 63% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut – să se fi epuizat. În acest an, au existat două perioade în care a fost introdusă o interdicție de import împotriva mierii ucrainene. Astfel, se crede că încheierea contractelor ce urmează a fi încheiate în perioada următoare ar putea fi periclitată de lipsa mierii ucrainene a avertizat Gyula Fazekas.

Președintele Asociației Comercianților și Ambalatorilor de Miere din Ungaria a adăugat că restricția de import, pe care ministerul și apicultorii au considerat-o un succes, contrazice acest argument. În opinia sa, reducerea stocului de miere ucraineană depozitată sub un nivel critic ar putea genera o piață de cerere pentru mierea maghiară. Amestecul de miere ucraineană ar putea dispărea de pe rafturile maghiare, care vor fi înlocuite cu miere maghiară. “Bineînțeles, acest lucru necesită și un comportament de acceptare din partea lanțurilor de magazine”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, producătorii cinstiți nu sunt protejați, deocamdată, de testele anti-contrafacere încă nearmonizate, de monitorizarea mierii provenite din afara UE și de cantitatea tot mai mare de miere importată fără taxe vamale. El spu că nici procesul lent de marcare a originii mierii nu este bun pentru acest sector.

Este nevoie de 3-4 ani pentru a integra în comerț teste armonizate adecvate pentru sancționare. Din nefericire, din cauza perioadei de tranziție a legilor adoptate cu denumiri precise de țară și procente, peste doi ani va exista încă miere pe rafturile europene care nu poate fi identificată după țară. a declarat Gyula Fazekas. Potrivit acestuia, este nevoie de o decizie politică și profesională pentru a salva sectorul mierii.

El a spus că ar fi necesar să se revizuiască rolul taxelor vamale de protecție ale UE, deoarece, deși consumatorii se simt bine pe termen scurt, apicultorii sunt dezavantajați pe termen lung.

“Ucraina producea 69.000 de tone de miere anual, din care putea importa 6.000 de tone fără taxe vamale în UE. În iunie 2022, UE a eliminat toate taxele vamale, așa că mierea ucraineană poate intra fără restricții”, a declarat președintele, care consideră că viitorul industriei apicole din Ungaria trebuie regândit.

Mierea chinezească falsă face ravagii pe piața europeană

“Interzicerea importului de miere ucraineană nu a adus niciun beneficiu apicultorilor maghiari”, a declarat Asociația colecționarilor de miere din Ungaria într-o scrisoare adresată Index. Potrivit președintelui Asociației, Ferenc Brunner, criza de pe piața mierii din Europa nu este cauzată de mierea ucraineană, ci de mierea chinezească ieftină și falsă.

El a reamintit că și importul de miere ucraineană în UE a scăzut semnificativ, dar importul de miere chinezească a crescut cu 85% în ultimii doi ani.

Interdicția este dăunătoare și pentru consumatorii maghiari. Cu prețul unei lupte uriașe, industria maghiară a mierii și apiculturii a reușit în mare măsură să țină departe de pe piața maghiară mierea chinezească contrafăcută. Prin interzicerea mierii ucrainene, chinezii au obținut un avantaj competitiv uriaș pe piața maghiară a avertizat Ferenc Brunner, care a precizat că acest lucru are deja un efect în sectorul Horeca (hoteluri, restaurante, cafenele), unde o companie slovacă a inundat piața maghiară cu miere chinezească.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Suveran este un popor care se comporta suveran .
    Un popor puternic este un popor numeros , educat , sanatos si nu in ultimul rind cu credinta in Dumnezeu .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.