Uniunea Europeană a decis să prelungească cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei pentru declanșarea războiului din Ucraina și pregătește noi măsuri

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei pentru declanşarea războiului din Ucraina şi pregăteşte noi măsuri împotriva Moscovei, relatează AFP, citat de Agerpres.

Sancţiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost considerabil întărite după declanşarea invaziei din Ucraina în februarie 2022. Ele au fost prelungite sistematic pentru perioade de şase luni în cursul ultimilor opt ani.

UE a impus Rusiei nouă serii de sancţiuni după invazia declanşată pe 24 februarie anul trecut. Măsurile au afectat în special principalele exporturi de petrol ale Rusiei, au tăiat băncile ruseşti de la sistemul de plată mondial Swift şi l-au vizat personal pe preşedintele Vladimir Putin.

Anumite ţări din Europa de Est au încercat de această dată să prelungească sancţiunile cu un an pentru a menţine măsura o perioadă mai îndelungată, dar nu au avut câştig de cauză. Sancţiunile sunt decise în unanimitate de Cei 27.

Comisia Europeană lucrează în prezent la elaborarea de propuneri pentru un al zecelea ciclu de sancţiuni, dar devine din ce în ce mai dificil de ajuns la un acord între toate statele membre, subliniază responsabili europeni.

Ucraina a cerut sancţionarea industriei ruse de rachete şi sectorului energiei nucleare. UE ia în calcul să extindă sancţiunile la statul aliat Moscovei, Belarus, folosit de Kremlin pentru a susţine efortul de război rus împotriva Ucrainei.

Comentarii

  1. S au publicat veniturile din exporturi petroliere ale Rusiei pt anul trecut si sunt in crestere cu peste 140 miliarde echivalent USD. Sigur ca exista efecte de la sanctiunile EU dar sunt tranzitorii pt ca isi reorienteaza exporturile in Asia. Acum ca au pierdut enorm ca influenta dupa sanctiuni sa nu se astepte nimeni in EU ca India, China, Turcia, prosperind din urma sanctiunilor EU sa mai faca loc la negocieri comerciale avantajoase pt EU dupa ce se termina razboiul!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.