Utilizarea cărbunelui trebuie redusă de șapte ori mai repede pentru a atinge obiectivul privind emisiile în 2030, arată o nouă analiză

industrie, carbune, fabrica, poluare, turbina Sursa foto: FMI / Facebook

Conform unui nou raport, eforturile de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius eșuează “pe toate planurile” – și vor fi necesare schimbări majore pentru a crea o schimbare semnificativă, inclusiv renunțarea mult mai rapidă la utilizarea cărbunelui pentru a genera electricitate.

Astfel, raportul “State of Climate Action 2023” prezintă o imagine sumbră a provocărilor cu care se confruntă factorii de decizie politică în timp ce se pregătesc pentru summitul COP28 privind schimbările climatice de la Dubai, Emiratele Arabe Unite, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, scrie CNBC.

La fel ca o mare parte din discursul privind acțiunea climatică, Acordul de la Paris din 2015′ – care are ca scop “limitarea încălzirii globale la mult sub 2, de preferință la 1,5 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale” – se profilează asupra analizei.

Raportul preia acest obiectiv de 1,5 grade și elaborează obiective pentru 2030 și 2050 care se aliniază cu acesta. Constatările generale sunt sumbre, doar unul dintre cei 42 de indicatori – vânzările de autoturisme electrice – fiind pe cale să își atingă obiectivul pentru 2030.

Națiunile Unite au menționat anterior că 1,5 grade Celsius este considerată “limita superioară” în ceea ce privește evitarea celor mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

“Eforturile globale de limitare a încălzirii la 1,5°C sunt, în cel mai bun caz, lipsite de strălucire”, a declarat într-un comunicat Sophie Boehm, autorul principal al raportului și cercetător asociat la World Resources Institute.

“În pofida a zeci de ani de avertismente cumplite și de apeluri la trezire, liderii noștri au eșuat în mare parte în a mobiliza acțiuni climatice care să se apropie de ritmul și amploarea necesare”, a adăugat Boehm.

“Astfel de întârzieri ne lasă cu foarte puține căi pentru a asigura un viitor locuibil pentru toți. Nu mai avem timp să ne jucăm cu marginile”, a spus ea.

“În schimb, avem nevoie de schimbări imediate și transformaționale în fiecare sector în acest deceniu.”

Ținând cont de cele de mai sus, autorii raportului propun o serie de măsuri care trebuie luate dacă se dorește atingerea obiectivelor climatice. Acestea includ eliminarea treptată a cărbunelui din producția de energie electrică într-un ritm de șapte ori mai rapid decât în prezent. Acest lucru, se spune în raport, “este echivalent cu retragerea a aproximativ 240 de centrale electrice pe cărbune de dimensiuni medii în fiecare an până în 2030”.

“Știm deja ce trebuie făcut, sector cu sector, până în 2030”, a declarat Ani Dasgupta, președintele și directorul executiv al WRI.

“Lumea a făcut unele progrese – în unele cazuri, progrese exponențiale – dar, în general, suntem în urmă, cu mai multe tendințe care se mișcă rapid în direcția greșită”, a adăugat el.

“Va fi nevoie de acțiuni drastice din partea noastră, a tuturor – guverne, corporații, orașe – pentru a îmbrățișa schimbarea sistemică necesară pentru a crea un viitor locuibil și prosper pentru oameni, natură și climă.”

Sursa foto: FMI / Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *