Veniturile fintech-ului britanic Revolut au crescut la un nivel record, dar profitul a scăzut

card Revolut 1 Sursa foto: Facebook/Revolut

Veniturile companiei Fintech Revolut au crescut la un nivel record de 923 milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari) în 2022, ajutate de creșterea veniturilor din dobânzi, dar profitul net a scăzut la 6 milioane de lire, a declarat vineri compania, potrivit Reuters.

Revolut, care s-a clasat ca fiind cel mai valoros start-up din Marea Britanie, cu o evaluare de aproximativ 33 de miliarde de dolari în 2021, a solicitat o licență bancară în Marea Britanie, dar încă așteaptă aprobarea.

Compania a declarat în septembrie că a primit permisiunea de a întârzia depunerea rezultatelor sale anuale pentru al doilea an consecutiv. Raportul auditorului publicat vineri a spus că a reușit să obțină suficiente dovezi pentru cifrele din 2022.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Un purtător de cuvânt al Revolut a declarat că scăderea profitului net s-a datorat reinvestirii în afacere. Revolut a spus că a crescut cheltuielile pentru lansarea de noi produse și extinderea globală, precum și dublarea numărului de angajați.

Costurile cu personalul au sărit, iar cheltuielile cu publicitatea și marketingul au crescut de peste două ori, se arată în raport.

Revolut a spus că veniturile din dobânzile la active au crescut la 83 de milioane de lire sterline în 2022, cu aproximativ 4.700% mai mult decât în 2021, de la doar 1,7 milioane de lire sterline.

Gerhard Kling, titular al catedrei de finanțe de la Universitatea din Aberdeen, a declarat că veniturile au fost determinate de creșterea veniturilor nete din dobânzi, ca urmare a faptului că băncile centrale au majorat ratele dobânzilor în 2022.

“Nu este o mare surpriză, deoarece ratele dobânzilor au crescut, așa că toate băncile vor beneficia de acest lucru și marjele lor nete de dobândă se vor îmbunătăți”, a spus Kling.

Revolut a obținut primul său profit pe un an întreg în 2021, de 26 de milioane de lire sterline, ajutat de un boom al tranzacțiilor cu criptomonede. Dar investițiile de retail în cripto și piețele de acțiuni au scăzut “semnificativ” în 2022, a declarat directorul financiar interimar Victor Stinga în raportul de vineri.

Directorul financiar al Revolut, Mikko Salovaara, a părăsit compania în luna mai.

Conturile companiei pentru anul 2021 au fost, de asemenea, întârziate, iar când au fost în cele din urmă publicate în martie 2023, auditorul BDO LLP a declarat la momentul respectiv că nu a fost în măsură să verifice în mod independent trei sferturi din veniturile de 636 de milioane de lire sterline. Avertismentul a atras atenția autorităților de reglementare.

Revolut a declarat că cererea sa pentru o licență bancară în Marea Britanie “rămâne în curs de desfășurare”, dar nu a oferit alte detalii. Compania declarase în martie că se află “în stadii avansate” ale cererii.

Conturile din 2022 ale companiei au inclus o serie de revizuiri ale cifrelor din conturile din 2021. De exemplu, numărul mediu lunar de angajați din 2021 a fost revizuit la 2.365 de la 4.655.

În raport, Revolut a precizat că modificările au fost făcute “pentru a se alinia la standardele de prezentare pentru anul în curs” și nu au avut niciun impact asupra profitului net pentru anul respectiv.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: