Veniturile înregistrate de sectorul telecom din România au ajuns în prima jumătate a anului la 1,7 miliarde de euro

Telecom pixabay.com

Veniturile înregistrate de sectorul telecom din România au ajuns, în primul semestru din acest an, la 8,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), în scădere cu aproximativ 1% faţă de intervalul similar din 2020, conform datelor prezentate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin și citate de Agerpres.

Datele centralizate de arbitrul telecom arată, totodată, că telefonia mobilă generează, în continuare, cel mai mare procentaj de venituri (36%), urmată de internetul fix şi mobil – cu circa 33%, retransmisia programelor TV (14%), telefonia fixă (9%) şi celelalte tipuri de reţele şi servicii (circa 8%).

“În funcţie de veniturile obţinute din comunicaţii electronice, primii trei furnizori erau Orange – cu 25% cotă, Vodafone – cu 24% şi Grupul Telekom – cu 24%. Aici subliniez că este vorba strict de veniturile din reţele şi servicii de comunicaţii electronice (voce, date), nu sunt incluse şi celelalte venituri pe care grupurile le au din servicii IT, vânzări de echipamente sau alte business-uri colaterale”, a menţionat Lovin.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit sursei citate, numărul de conexiuni la internet fix, în România, a ajuns în primele şase luni ale anului, la 5,85 milioane, în creştere cu 3%, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

În acest context, traficul de internet fix a crescut cu 6%, până la 5,8 milioane TB, acest procent adăugându-se creşterilor de anul trecut, de peste 50%.

“Avem o creştere a digitalizării economiei şi societăţii, în general. Consumul mediu lunar de internet fix/locuitor a ajuns la 50 GB, adică aproape 1,7 GB pe zi. 82% din numărul total de conexiuni permit viteze ce depăşesc 100 MB/secundă. La nivel naţional, 7 din 10 gospodării deţin conexiuni de internet fix, adică 8 din 10 în mediul urban şi 6 din 10 în mediul rural. Creşterea din rural, cu 6%, este net superioară celei din urban de +1%. După numărul de conexiuni, primii trei furnizori erau RCS, cu 61%, Grupul Telekom – cu 17% şi Vodafone – cu 12%”, a subliniat oficialul ANCOM.

În ceea ce priveşte internetul mobil, numărul total de conexiuni active, de 20,5 milioane, înregistrat în primele şase luni ale anului în curs, a rămas relativ neschimbat, iar circa 70% dintre acestea permit 4G şi 5G.

Traficul mediu lunar a fost de 5,8 GB/locuitor, echivalentul a aproape 200 MB pe zi, iar în funcţie de numărul de conexiuni active primii trei furnizori erau: Orange – cu 39%, Vodafone – cu 25% şi RCS – cu 20%.

La serviciile de voce, numărul de cartele SIM de telefonie mobilă active în România rămâne constant, în timp ce telefonia fixă îşi menţine ritmul de scădere atât în ceea ce priveşte numărul de abonaţi, cât şi al numărului liniilor de acces.

De asemenea, numărul de abonaţi la servicii TV a ajuns la 7,8 milioane, marjă în care există o creştere de circa 3%, a abonaţilor prin cablu, care înseamnă şi 77% din total. În acelaşi timp, numărul de abonaţi prin satelit, DTH sau IPTV a înregistrat o scădere de la an la an.

La nivel general, veniturile din sectorul telecom au înregistrat o uşoară scădere, de aproximativ 1%, în această jumătate anului 2021, totalizând 8,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), a arătat Eduard Lovin.

Profesioniştii, executivii şi liderii din domeniul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) din România participă, vineri, la cea de-a 18-a ediţie a evenimentului Gala Digital Transformation 2021, eveniment organizat de publicaţia Comunicaţii Mobile, Digital Transformation Council şi TelecomTV.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: