VIDEO Inaugurarea verii în România: Cum arată Podul peste Dunăre de la Brăila cu circa trei săptămâni înainte de deschiderea promisă pentru 27 iunie/ Prima inaugurare la care participă ministrul Sorin Grindeanu

Pod Brăila 4 iunie

Lucrările pentru deschiderea Podului peste Dunăre de la Brăila sunt aproape finalizate, iar inaugurarea în grafic pentru 27 iunie, data anunțată oficial încă din aprilie. Podul de la Brăila cu o lungime de 2 kilometri și un cost de peste 500 de milioane de euro va fi „inaugurarea verii”, fără îndoială cel mai important proiect pe care CNAIR îl finalizează în această vară, dar cu un an și jumătate de întârziere față de termenul inițial din contract. Podul este construit 94%, potrivit raportului oficial CNAIR. Este al treilea pod suspendat din Europa ca lungime.

În această vară, Compania de Drumuri urmează să deschidă Pasajul de la Berceni de pe Centura București (n.r. jumătatea lunii iunie) și, în funcție de evoluția lucrărilor/descărcării lotul UMB de pe A0 Nord și Lotul 2 Alsim de pe A0 Sud, respectiv Lotul Nurol de pe Autostrada Transilvania, cu termene declarate pentru august sau septembrie.

Cu mai puțin de o lună înainte de termenul-limită, constructorul WeBuild (Italia) mai are de finalizat așternerea asfaltului pe câteva zone, iar CNAIR și instituțiile cu atribuții să facă testele de rezistență statice/dinamice și apoi recepția parțială pentru deschiderea pe varianta scurtă prin Măcin (n.r. breteaua de 4 km.), iar la toamnă pe ruta Jijila, restul de 19 kilometri.

Va fi prima inaugurare cu ceremonie oficială la Ministerul Transporturilor în mandatul de un an și jumătate al ministrului Sorin Grindeanu, invitați fiind Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, și oficiali din Japonia (detalii aici), iar Grindeanu ar putea deschide Podul tot din funcția de ministru al Transporturilor, conform surselor G4Media.

Cele mai noi imagini din dronă au fost publicate pe Canalul YouTube „Marius Papadopol”:
Lucrările pentru podul cu o lungime de 2 kilometri au început efectiv în primăvara anului 2019 cu Asocierea italo-niponă WeBuild-IHI Infrastructure, constructorii japonezi fiind responsabili de ridicarea, cablurilor și a tablierului. Investiția de aproximativ 500 milioane euro presupune și amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. Vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare. În primii 5 ani nu se va percepe taxă.

UMB a depășit 60% execuție pe Drumul Expres Brăila – Galați, dar șansele de inaugurare până la sfârșitul anului sunt destul de mici pentru că de-abia au început lucrările la viaductul -mamut de 1,7 kilometri peste Siret și calea ferată.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *