Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până în 30 iunie

turism romania sibiu Sursa foto: Pixabay

Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022, anunță Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Pentru acest an, vor fi emise vouchere în valoare de aproximativ 350 de milioane de euro.

O ordonanță apărută la sfârșitul anului trecut prevede că perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022. În paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate exclusiv pentru vacanțe în România, iar serviciile trebuie să conțină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanță servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pachetul turistic cel mai complet se găsește în agențiile de turism licențiate și poate conține, pe lângă cazare minim o noapte, și servicii de masă, balneare, transport, programe  turistice opționale.

În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Reprezentanții ANAT subliniază că, la ora actuală, voucherele de vacanță reprezintă un vector esențial pentru circulația turistică internă. Atât instituțiile și companiile de stat, cât și firmele private pot acorda aceste vouchere angajaților, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026).

ANAT dorește ca voucherele de vacanță să prezinte o atractivitate sporită pentru angajații și angajatorii privați. Spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanță sunt limitate la 1450 lei de persoană pe an, angajaților din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime.

O variantă a sporirii atractivității voucherelor de vacanță este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea inițială din 2009.

“Însă o măsură și mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziția guvernului pentru îmbunătățirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere.  Această măsură ar fi cel mai ușor și rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanță mai ales în condițiile lipsei de personal din toate domeniile”, spun reprezentanții ANAT.

În 2021 au fost acordate vouchere de vacanță doar pentru angajații din mediul privat, în valoare de circa 50 de milioane de euro.