VTB, unul dintre cei mai importanți creditori ruși, anticipează un declin sever al profiturilor în sectorul bancar în 2024

Rubla ruseasca Sursă foto: Pexels

Creşterile consecutive de dobânzi au afectat semnificativ perspectivele băncilor din Rusia, a avertizat Dmitry Pyanov, directorul financiar al celui de-al doilea creditor rus, VTB, anticipând un declin sever al profiturilor în sectorul bancar în 2024, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Luna aceasta, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda la 13%, deprecierea rublei adăugându-se presiunilor inflaţioniste provocate de lipsa de forţă de muncă şi adâncirea deficitului bugetar.

Ratele ridicate ale dobânzilor nu au afectat până acum veniturile nete din dobânzi ale VTB dar situaţia se va schimba în următoarele luni, a declarat Pyanov.

“Înregistrăm o scădere de aproximativ 15 miliarde de ruble a venitului din dobânzi la o majorare a dobânzii cheie de un punct procentual. În această situaţie, puteţi calcula ce declin al veniturilor vom avea”, le-a spus jurnaliştilor directorul financiar al VTB.

Banca se aşteaptă anul acesta la un profit record, de 420 miliarde de ruble, după pierderile majore din 2022, cauzate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

“Dar este clar că profiturile în sectorul bancar vor fi mult mai scăzute în 2024 faţă de 2023”, a declarat Pyanov.

VTB se aşteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să înăsprească în continuare politica monetară, majorând dobânda la 14% până la finalul anului.

Analiştii de la agenţia de rating Expert RA estimează că profiturile în sectorul bancar vor depăşi 3.000 miliarde de ruble în 2023.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *