Warren Buffett spune că nu și-a pierdut încrederea în economia SUA și le cere investitorilor să aibă răbdare

Warren Buffett Sursa foto: Captura Youtube

Investitorul miliardar american Warren Buffett, în vârstă de 92 de ani, a semnalat sâmbătă, în scrisoarea sa anuală către acţionari, că nu şi-a pierdut deloc încrederea în economia SUA şi în compania sa Berkshire Hathaway, transmite Reuters, citat de News.ro.

Buffett i-a îndemnat pe investitori să se concentreze pe imaginea de ansamblu pe termen lung, mai degrabă decât pe inflaţia ridicată şi pe alţi factori care în 2022 au diminuat preţurile acţiunilor, deşi nu pe cele ale Berkshire.

De asemenea, el i-a îndemnat pe americani să nu fie tulburaţi de ”autocritică şi îndoială de sine”, spunând că dinamismul ţării a adus beneficii Berkshire în cei 58 de ani în care a condus compania din Omaha, Nebraska, şi că se va întâmpla acelaşi lucru şi după ce va preda conducerea companiei. ”Contăm pe American Tailwind (capacitatea economiei americane de a crea valoare pe termen lung n.r.) şi, deşi a fost temperată din când în când, forţa sa de propulsie a revenit întotdeauna”, a scris Buffett.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

”Încă nu am văzut un moment în care să aibă sens să fac un pariu pe termen lung împotriva Americii. Şi mă îndoiesc foarte mult că orice cititor al acestei scrisori va avea o experienţă diferită în viitor”.

Scrisoarea a fost însoţită de rezultatele de la sfârşitul anului ale Berkshire, despre care Buffett a spus că reflectă un an ”bun” pentru Berkshire, în ciuda perturbărilor lanţului de aprovizionare şi a inflaţiei în creştere, inclusiv un profit operaţional record de 30,8 miliarde de dolari.

Berkshire deţine zeci de afaceri operaţionale, inclusiv asigurătorul auto Geico, compania feroviară BNSF şi multe mărci de consum binecunoscute, cum ar fi Dairy Queen şi Fruit of the Loom.

De asemenea, Berkshire a înregistrat o pierdere netă anuală de 22,8 miliarde de dolari, deoarece preţurile Apple şi multe alte acţiuni din portofoliul său vast de investiţii au scăzut.

Buffett minimizează rezultatele nete, deoarece acestea sunt volatile şi sunt afectate de regulile contabile.

Mai mulţi observatori au spus, totuşi, că Buffett a părut precaut, aproape prezentând scuze cu privire la propriile dificultăţi în a naviga pe pieţe, deşi este probabil cel mai faimos investitor american în viaţă.

”Buffett este foarte umil în a-şi evalua propria capacitate de investiţii şi în mod inutil”, a spus Thomas Russo, partener la Gardner Russo & Quinn şi investitor de multă vreme din Berkshire.

”Investitorii au profitat de el de-a lungul deceniilor”.

Oricine a rămas cu Berkshire din 1965 până în 2022 şi-a văzut acţiunile câştigând 3.787.464% în valoare.

Standard & Poor’s 500 (.SPX) a crescut cu 24.708%, incluzând dividendele, în acea perioadă.

MUNGER „MĂ FACE să RÂD”

Buffett a spus că majoritatea deciziilor sale de alocare a capitalului au fost doar „aşa şi aşa”, iar rezultatele ”satisfăcătoare” ale Berkshire de-a lungul timpului au rezultat din doar aproximativ o duzină de decizii ”cu adevărat bune”.

Pieţele ”eficiente” există doar în manuale. În adevăr, acţiunile şi obligaţiunile tranzacţionabile sunt derutante, comportamentul lor de obicei de înţeles doar retrospectiv”, a spus Buffett.

Miliardarul a mai spus că ”încrederea şi regulile sunt esenţiale” în conducerea afacerilor mari, chiar şi pe fondul dezamăgirii inevitabile.

Cathy Seifert, analist la CFRA Research, a spus că ”Climatul actual de piaţă a fost, în lipsa unui cuvânt mai bun, foarte schizofrenic. Buffett îşi exprimă această frustrare”, a spus Seifert.

În ciuda faptului că a plătit 11,5 miliarde de dolari în octombrie pentru compania de asigurări Alleghany Corp, Berkshire a încheiat anul cu 128,6 miliarde de dolari în numerar.

De asemenea, a devenit un mare vânzător de acţiuni, inclusiv producătorul taiwanez de semiconductori TSMC la sfârşitul anului, intensificând în acelaşi timp răscumpărările propriilor acţiuni.

Buffett, un democrat, pare să-l critice indirect pe preşedintele Joe Biden, care în această lună a cerut o creştere de patru ori a taxei de 1% pe răscumpărările de acţiuni corporative, pe care a aprobat-o anul trecut.

Deşi Biden nu a cerut încetarea răscumpărărilor, Buffett a spus că cei care o fac sunt ”fie un analfabet economic, fie un demagog cu limba argintie”.

Buffett a îndemnat, de asemenea, investitorii să nu se oprească asupra condiţiilor de piaţă pe termen scurt – el a spus că Berkshire oferă ”protecţie modestă împotriva inflaţiei fulgerătoare, dar acest atribut este departe de a fi perfect”.

El a încercat, de asemenea, să le reamintească cât de mult dă Berkshire Trezoreriei SUA, spunând că a plătit 32 de miliarde de dolari sub formă de taxe corporative în ultimul deceniu.

”La Berkshire sperăm şi ne aşteptăm să plătim mult mai mult sub formă de taxe în următorul deceniu. Nu datorăm ţării mai puţin”, a scris Buffett.

Buffett a demonstrat, de asemenea, o afecţiune deschisă pentru prietenul şi partenerul său de afaceri Charlie Munger, vicepreşedintele Berkshire, în vârstă de 99 de ani.

îEl a spus că ambii plănuiesc la începutul lunii mai să participe la întâlnirea anuală a Berkshire, care este cunoscută sub numele de ”Woodstock pentru capitalişti” şi atrage zeci de mii de oameni în Omaha.

”Nu am niciodată o discuţie telefonică cu Charlie fără să învăţ ceva. Şi, în timp ce mă pune pe gânduri, mă face şi să râd”, a spus Buffett.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: