Zona euro ar putea raporta o contracție economică, din cauza scăderii comenzilor companiilor

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, iar economiile germane și franceze au fost principalii factori determinanți ai declinului din regiune, scrie Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziții a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producției, ajungând la 47,1. Deși reprezintă o ușoară îmbunătățire față de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracție. Economiștii prevăzuseră o scădere la 46,5.

Indicele compozit PMI flash HCOB, o măsură cheie a activității companiilor din cele 20 de țări din zona euro, a raportat, de asemenea, a patra scădere lunară succesivă a comenzilor noi, fiind „cea mai pronunțată din noiembrie 2020”, scrie și Financial Times.

Astfel, majoritatea întreprinderilor din zona euro au raportat scăderi continue ale activității și ale comenzilor noi în această lună.

S&P Global a precizat că cererea din industria prelucrătoare a continuat să scadă, dar comenzile au scăzut și în sectorul serviciilor, care a suferit cea mai accentuată scădere a afacerilor noi de la pandemie.

Economiștii au declarat că sondajul arată în continuare o slăbire a activității, după ce producția din zona euro abia a crescut în ultimele nouă luni.

„O recesiune devine din ce în ce mai clară în zona euro”, a declarat Christoph Weil, economist la creditorul german Commerzbank. „O nouă majorare a dobânzii cheie devine din ce în ce mai puțin probabilă.”

Investitorii au pariat, de asemenea, că perspectivele economice sumbre au făcut mai probabil ca majorarea cu un sfert de punct a ratei dobânzii de săptămâna trecută de către Banca Centrală Europeană să fie ultima. Euro a scăzut cu 0,2% în raport cu dolarul american, ajungând la un minim al ultimelor șase luni, de 1,064 dolari, după publicarea indicelui PMI.

Într-un discurs ținut la New York cu puțin timp înainte de publicarea datelor PMI, economistul-șef al BCE, Philip Lane, a declarat că riscurile la adresa creșterii economice sunt „înclinate în sens negativ”, activitatea din industria prelucrătoare „urmând să rămână slabă” și existând „semne clare de încetinire” în sectorul serviciilor.

În cel mai puternic semnal dat până în prezent că ratele dobânzilor BCE au atins un nivel maxim, Lane a declarat că modelele băncii arată că inflația este pe cale să atingă ținta de 2% atât timp cât rata depozitelor este menținută la nivelul actual de 4% „pentru o durată suficient de lungă”.

S-a înregistrat o scădere și mai accentuată a activității economice din Marea Britanie, potrivit indicelui directorilor de achiziții S&P Global/Cips, care a scăzut mai mult decât se aștepta la 46,8 în septembrie, față de 48,6 în august, cel mai scăzut nivel din ultimele 32 de luni.

„Cifrele pentru PMI servicii din zona euro oferă o imagine sumbră, dar nu este vorba numai de tristețe”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank, menționând că angajările din partea companiilor de servicii au crescut ușor în septembrie. „Acestea fiind spuse, ne așteptăm ca zona euro să intre în contracție în trimestrul al treilea.”

Companiile au declarat că costurile lor au crescut într-un ritm mai rapid în septembrie, în principal din cauza creșterii salariilor din sectorul serviciilor și a costurilor mai mari cu combustibilul. Însă, într-un semn mai încurajator pentru eforturile BCE de a domoli inflația, „cererea tot mai slabă” a determinat companiile să își majoreze prețurile de vânzare în cel mai lent ritm din februarie 2021.

„Prețurile de producție din industria prelucrătoare au scăzut într-un ritm accentuat și accelerat, în timp ce inflația tarifelor din servicii s-a atenuat la un minim al ultimelor 25 de luni”, a precizat S&P Global.

Activitatea întreprinderilor franceze a slăbit mai mult decât se aștepta, întrucât scorul PMI a scăzut la un minim al ultimilor aproape trei ani, de 43,5, în timp ce declinul activității din Germania s-a atenuat ușor, întrucât scorul PMI a crescut la 46,2.

Lane a declarat că contribuția marjelor de profit mai mari la inflație „s-a temperat” în prima jumătate a acestui an, „sugerând că presiunile salariale în creștere încep să fie absorbite de firme”.

Melanie Debono, economist la grupul de cercetare Pantheon Macroeconomics, a declarat: „Ne așteptăm în continuare ca inflația din servicii să se relaxeze suficient de mult în următoarele luni pentru a convinge BCE să nu mai crească [ratele dobânzilor].”

Activitatea de angajare în cadrul companiilor din zona euro a crescut ușor în această lună, dar a rămas a doua cea mai scăzută rată din ultimele 32 de luni. Crearea de locuri de muncă a încetinit deoarece „capacitatea neutilizată și încrederea redusă în perspective au făcut ca firmele să fie din nou prudente în abordarea angajărilor”, potrivit S&P.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *