Anul 2022 a fost unul din cei mai dificili pentru economia Republicii Moldova, fiind marcat de un declin economic de 5,9% şi o inflaţie-record de 28,7%, potrivit concluziilor unei analize prezentate joi la Chişinău de Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE), transmite Moldpres, citată de Agepres.
Astfel, un impact major asupra evoluţiei economice din Republica Moldova l-a avut conflictul din Ucraina, care a avut implicaţii economice regionale şi globale largi şi a influenţat semnificativ piaţa energetică. Din cauza puterii scăzute de cumpărare a consumatorilor din Republica Moldova, guvernul a fost nevoit să acorde compensaţii importante, în mare parte acoperite de donatorii externi.
Reprezentanta INCE, Viorica Popa, a declarat că economia Republica Moldova a scăzut brusc în 2022, ca urmare a efectelor secundare ale războiului, a crizei energetice şi secetei.
Astfel, PIB-ul s-a contractat cu 5,9% în termeni reali faţă de anul precedent şi a însumat 272,5 miliarde de lei. Producţia agricolă s-a diminuat cu 29,8% comparativ cu 2021. Volumul transferurilor băneşti din străinătate prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit 1,75 miliarde de dolari, fiind cu 8,6 % în creştere faţă de 2021. Totodată, valoarea totală a comerţului internaţional cu mărfuri a înregistrat creşteri de 31,3 % faţă de 2021 şi a constituit 13,5 miliarde de dolari, fiind înregistrate sporuri atât la exporturi, cât şi la importuri.
Doctorul în economie Olga Timofei a subliniat că anul trecut veniturile disponibile ale populaţiei au înregistrat o creştere în termeni nominali de 21,2%, ajungând la 4252 de lei (peste 200 de euro) lunar pentru o persoană. Cea mai importantă sursă de venit o reprezintă salariile, cu o pondere de 50%, urmate de prestaţiile sociale şi transferurile băneşti de peste hotare. În aceleaşi timp, au crescut şi cheltuielile populaţiei cu 22,1%, atingând o medie de 3711 lei lunar de persoană.
Potrivit studiului, 2023 va fi un nou an de provocări majore pentru economia Republicii Moldova. Conform exerciţiului de prognoză, efectuat de cercetătorii INCE, se anticipează că în anul în curs economia naţională ar putea spera doar la o creştere minoră în mare parte bazată pe o creştere a sectorului agricol în speranţa unui an meteorologic mai favorabil.