Tabloul „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume, a fost restaurat cu ajutorul inteligenţei artificiale și este expus în întregime după 300 de ani la Rijksmuseum.
Creat în 1642 de maestrul olandez, uriaşul tablou a fost tăiat în 1715, pentru a avea loc între două uşi la primăria din Amsterdam.
Rijksmuseum a adăugat scenele lipsă dintr-o copie anterioară mai mică a originalului. A fost folosită inteligenţa artificială (AI) pentru a simula stilul lui Rembrandt.
„«Rondul de noapte», aşa cum este expus la Rijksmuseum, este întipărit în memoria noastră colectivă. Mulţumită acestei reconstrucţii, putem vedea acum că, aşa cum a fost pictată de Rembrandt, compoziţia este chiar mai dinamică”, a spus directorul muzeului, Taco Dibbits, citează BBC. „Este minunat să putem vedea acum cu ochii noştri «Rondul de noapte» aşa cum Rembrandt a intenţionat să fie văzut”.
Această pictură este considerată cea mai ambiţioasă lucrare a artistului. A fost comandată de primarul şi liderul gărzii civile din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, care a dorit un portret de grup al companiei sale.
Înainte de restaurare, tabloul avea aproximativ 4 metri înălţime şi 4,5 metri lăţime şi cântărea 337 de kilograme. Faimos pentru dimensiunile lui, el este apreciat pentru dramatismul dat de lumină şi mişcare.
În 1975, un bărbat a reuşit să treacă de un paznic al muzeului şi l-a sfâşiat cu un cuţit, spunând martorilor că a făcut asta „pentru Dumnezeu”. Tabloul a mai fost atacat cu cuţitul în 1911 şi stropit cu o substanţă chimică în 1990, dar a suferit daune minore de ambele dăţi, fiind reparat.
În iunie 2019, muzeul din Amsterdam a anunţat începutul restaurării tabloului „Rondul de noapte” al lui Rembrandt van Rijn, pe care vizitatorii au putut să o urmărească live.