Una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume, restaurată cu ajutorul Inteligenței Artificiale. “Rondul de noapte” e expus la Rijksmuseum

Rondul de noapte Sursa foto: Rijksmuseum, captură video, Facebook

Tabloul „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume, a fost restaurat cu ajutorul inteligenţei artificiale și este expus în întregime după 300 de ani la Rijksmuseum.

Creat în 1642 de maestrul olandez, uriaşul tablou a fost tăiat în 1715, pentru a avea loc între două uşi la primăria din Amsterdam.

Rijksmuseum a adăugat scenele lipsă dintr-o copie anterioară mai mică a originalului. A fost folosită inteligenţa artificială (AI) pentru a simula stilul lui Rembrandt.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„«Rondul de noapte», aşa cum este expus la Rijksmuseum, este întipărit în memoria noastră colectivă. Mulţumită acestei reconstrucţii, putem vedea acum că, aşa cum a fost pictată de Rembrandt, compoziţia este chiar mai dinamică”, a spus directorul muzeului, Taco Dibbits, citează BBC. „Este minunat să putem vedea acum cu ochii noştri «Rondul de noapte» aşa cum Rembrandt a intenţionat să fie văzut”.

Această pictură este considerată cea mai ambiţioasă lucrare a artistului. A fost comandată de primarul şi liderul gărzii civile din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, care a dorit un portret de grup al companiei sale.

Înainte de restaurare, tabloul avea aproximativ 4 metri înălţime şi 4,5 metri lăţime şi cântărea 337 de kilograme. Faimos pentru dimensiunile lui, el este apreciat pentru dramatismul dat de lumină şi mişcare.

În 1975, un bărbat a reuşit să treacă de un paznic al muzeului şi l-a sfâşiat cu un cuţit, spunând martorilor că a făcut asta „pentru Dumnezeu”. Tabloul a mai fost atacat cu cuţitul în 1911 şi stropit cu o substanţă chimică în 1990, dar a suferit daune minore de ambele dăţi, fiind reparat.

În iunie 2019, muzeul din Amsterdam a anunţat începutul restaurării tabloului „Rondul de noapte” al lui Rembrandt van Rijn, pe care vizitatorii au putut să o urmărească live.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: