Încă nu există un termen final pentru construcția interconectorului de gaze naturale Serbia – România, de la Mokrin la Arad, deși ar fi de mare importanță pentru securitatea energetică a regiunii, scrie publicația sârbă Politika, conform agenției Rador Radio România.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„România este un potențial lider regional în sectorul energetic, care este factor de stabilitate în regiune” – a declarat recent ministrul român al energiei, Sebastian Burduja.
De altfel, România este unul dintre statele UE care constant avansează în procesul de tranziție energetică și este pe cale să devină până în 2027 un important producător de gaze naturale, după realizarea grandiosului proiect Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.
Însă pentru a avea acces la noi cantități de gaze naturale trebuie construite noi interconexiuni și de aici a venit ideea construirii interconectorului Mokrin-Arad, pentru că deocamdată nu există un sistem de transport gaze între România și Serbia. Lungimea gazoductului ar fi de aproximativ 100 de kilometri, respectiv 85,56 kilometri pe teritoriul României și 12,8 kilometri pe teritoriul Serbiei.
Într-un document strategic prezentat la un moment dat de Transgaz din România se subliniază că autoritățile române sunt interesate de parteneriatul cu Serbia în ce privește construcția unui interconector de gaze naturale, care ar asigura legătura cu coridorul BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) și cu nodul tehnologic Mokrin-Arad.
Documentul prezintă pașii pe care Transgaz deja i-a realizat, cum ar fi studiul de fezabilitate, proiectarea tehnică și specificațiile. Transgaz apreciază că procedura de licitație pentru executării lucrărilor ar putea începe în 2026. Valoarea proiectului care s-ar finaliza în 2028 ar fi de 56 milioane de euro.
Acest interconector Mokrin-Arad este prevăzut ca proiect prioritar și în Planul de dezvoltare a structurii energetice din Serbia. Un prim pas în realizarea acestui proiect ar fi semnarea unui Memorandum de înțelegere cu partea română, în care s-ar preciza modalitățile de colaborare și activitățile viitoare.
Deși nu există încă un termen pentru finalizarea proiectului, este o certitudine că realizarea interconectorului Mokrin-Arad ar crea ambelor state capacități suplimentare de alimentare cu gaze naturale, ar permite diversificarea aprovizionării și ar crea condiții pentru o scădere a prețului gazelor naturale, atât pentru economie, cât și pentru populație Serbia și România sunt state care au relații tradiționale de prietenie, ceea ce este o bună bază pentru intensificarea colaborării bilaterale în domeniul energiei, pentru realizarea unor proiecte comune, în beneficiul ambelor state. Cele două state sunt un exemplu de buni vecini, care au realizat împreună proiecte comune, unul dintre ele fiind hidrocentrala de la Porțile de Fier.