Presa sârbă: Interconectorul de gaze naturale Mokrin-Arad încă nu are un termen pentru construcție, deși atât România, cât și Serbia ar beneficia de pe urma lui

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Încă nu există un termen final pentru construcția interconectorului de gaze naturale Serbia – România, de la Mokrin la Arad, deși ar fi de mare importanță pentru securitatea energetică a regiunii, scrie publicația sârbă Politika, conform agenției Rador Radio România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„România este un potențial lider regional în sectorul energetic, care este factor de stabilitate în regiune” – a declarat recent ministrul român al energiei, Sebastian Burduja.

De altfel, România este unul dintre statele UE care constant avansează în procesul de tranziție energetică și este pe cale să devină până în 2027 un important producător de gaze naturale, după realizarea grandiosului proiect Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Însă pentru a avea acces la noi cantități de gaze naturale trebuie construite noi interconexiuni și de aici a venit ideea construirii interconectorului Mokrin-Arad, pentru că deocamdată nu există un sistem de transport gaze între România și Serbia. Lungimea gazoductului ar fi de aproximativ 100 de kilometri, respectiv 85,56 kilometri pe teritoriul României și 12,8 kilometri pe teritoriul Serbiei.

Într-un document strategic prezentat la un moment dat de Transgaz din România se subliniază că autoritățile române sunt interesate de parteneriatul cu Serbia în ce privește construcția unui interconector de gaze naturale, care ar asigura legătura cu coridorul BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) și cu nodul tehnologic Mokrin-Arad.

Documentul prezintă pașii pe care Transgaz deja i-a realizat, cum ar fi studiul de fezabilitate, proiectarea tehnică și specificațiile. Transgaz apreciază că procedura de licitație pentru executării lucrărilor ar putea începe în 2026. Valoarea proiectului care s-ar finaliza în 2028 ar fi de 56 milioane de euro.

Acest interconector Mokrin-Arad este prevăzut ca proiect prioritar și în Planul de dezvoltare a structurii energetice din Serbia. Un prim pas în realizarea acestui proiect ar fi semnarea unui Memorandum de înțelegere cu partea română, în care s-ar preciza modalitățile de colaborare și activitățile viitoare.

Deși nu există încă un termen pentru finalizarea proiectului, este o certitudine că realizarea interconectorului Mokrin-Arad ar crea ambelor state capacități suplimentare de alimentare cu gaze naturale, ar permite diversificarea aprovizionării și ar crea condiții pentru o scădere a prețului gazelor naturale, atât pentru economie, cât și pentru populație Serbia și România sunt state care au relații tradiționale de prietenie, ceea ce este o bună bază pentru intensificarea colaborării bilaterale în domeniul energiei, pentru realizarea unor proiecte comune, în beneficiul ambelor state. Cele două state sunt un exemplu de buni vecini, care au realizat împreună proiecte comune, unul dintre ele fiind hidrocentrala de la Porțile de Fier.

Comentarii

  1. Relațiile României cu Serbia ar putea fi mult mai avantajoase in contextul integrării în UE daca atât partea Română dar mai ales partea Sârbă nu ar fi atât de dependenta de relația cu Rusia. Ambele țări fac o politica de fatada si expectativă in speranta revenirii dominației Rusești în zona Balcanică si revenirea la vremurile dinainte de 89. Atât aristocrația Romana cat si cea Sârbă este formată din nostalgici ai fostelor regimuri comuniste care se adaptează tot mai greu la economia capitalistă iar economiile care le guvernează ambele țări sunt mai mult niste gangsterii sub controlul foștilor activiști comuniști care nu mai stiu cum sa gestioneze economiile țărilor pentru a mai prelungi agonia in speranta revenirii dominației Rusești. Din aceste motive toate acțiunile politice si economice in Serbia si Romania se decid cu dispoziții de la Moscova și cu hotărâri de la Brussel.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.