Uniunea Europeană lansează un parteneriat cu Ucraina, pentru materii prime

Contracte Foto: Pixabay

Uniunea Europeană și Ucraina au lansat un parteneriat strategic privind materiile prime, cu scopul de a realiza o integrare mai bună a lanțurilor valorice ale materiilor prime și bateriilor. Vicepreședintele Maroš Šefčovič și prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal au semnat un memorandum în acest sens.

Parteneriatul strategic cu Ucraina va include activități de-a lungul întregului lanț valoric al materiilor prime și bateriilor, în conformitate cu obiectivele planului de acțiune al UE pentru materii prime critice. Parteneriatul va fi, de asemenea, decisiv în păstrarea competitivității globale și dezvoltarea rezilienței industriei UE și a celei ucrainene, au transmis oficialii europeni.

Mai precis, parteneriatul strategic semnat astăzi va avea ca scop dezvoltarea a trei domenii cheie de lucru, după cum sunt definite în memorandum.

În primul rând, acesta se concentrează pe politici și reglementare în ceea ce privește activitatea minieră, dar și criteriile de mediu, sociale și de guvernanță în toate activitățile. De asemenea, parteneriatul își propune să integreze mai bine lanțurile valorice ale materiilor prime critice și ale bateriilor, pentru a dezvolta resurse minerale în Ucraina într-un mod durabil și responsabil social. Pentru a face acest lucru, se vor implica Alianța europeană pentru materii prime și Alianța europeană pentru baterii. Acestea ar funcționa ca platforme pentru părțile interesate din UE și Ucraina, inclusiv organizații de finanțare și investiții. În acest scop, vicepreședintele Šefčovič a acceptat oficial calitatea de membru al Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina la cele două alianțe industriale europene.

Parteneriatul încurajează, de asemenea, o colaborare mai strânsă în cercetare și inovare, atât în zona de ​​materii prime, cât și în ceea ce privește lanțurile valorice ale bateriilor, utilizând programul Horizon Europe. În plus, UE și Ucraina au aprobat o primă foaie de parcurs, un set de activități concrete și proiecte comune pentru a avansa parteneriatul strategic în perioada 2021-2022. Parteneriatul va ajuta inclusiv la realizarea de proiecte comune de cătrea investitorii din domeniul industrial sau din sectorul investițiilor

“Acest nou capitol pentru cooperarea între UE și Ucraina va aduce oportunități pentru industria UE și cea ucraineană și va ajuta la crearea și menținerea locurilor de muncă locale, în sectoare de intres pentru viitor, legate de tranziția verde și de cea digitală””, a spus vicepreședintele Maroš Šefčovič.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: