Bulgaria: Al treilea boicot al marilor lanțuri de magazine va avea loc pe 27 februarie, anunță inițiatorii / Acest protest va viza și băncile

Pe scurt

  • Un al treilea boicot împotriva lanțurilor de magazine și băncilor este planificat pentru 27 februarie din cauza prețurilor ridicate la alimente.
  • Rezultatele anterioare arată o scădere semnificativă a cifrei de afaceri a marilor lanțuri pe perioada boicoturilor organizate.
  • Agenția Națională pentru Venituri (ANR) și Ministerul de Finanțe nu au furnizat date clare privind impactul boicoturilor anterioare.
  • Se cer măsuri legislative pentru a controla prețurile și a sprijini producătorii bulgari; sunt propuse legi pentru cooperare și întărirea poziției lor pe piață.
Articolul integral continuă mai jos
bulgaria, sofia, steag, drapel, balcani Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Organizațiile publice care au desfășurat primul boicot al lanțurilor de magazine din cauza prețurilor ridicate la alimente au prezentat rezultatele boicotului din 20 februarie și au făcut apel la un al treilea boicot joi, 27 februarie, transmite agenția bulgară de presă BTA.

De data aceasta, boicotul va afecta nu numai lanțurile de magazine, ci și băncile. Primul boicot a fost pe 13 februarie.

Velizar Enchev, membru al comitetului de inițiativă care organizează boicotul și fost ambasador al Bulgariei în Republica Croația, a declarat în cadrul conferinței de presă că, până în prezent, Agenția Națională pentru Venituri (ANR) nu dispune de date privind scăderea cifrei de afaceri a lanțurilor de magazine ca urmare a celui de-al doilea boicot, desfășurat la 20 februarie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Nu vreau să sugerez nimic, dar cred că corectitudinea cere ca ANR și Ministerul de Finanțe să reacționeze în același mod în care au reacționat la primul protest din 13 februarie, după care informațiile au fost prezentate oficial de ministrul de finanțe Temenuzhka Petkova la reuniunea extraordinară de urgență a guvernului, a comentat Velizar Enchev.

Ministrul de Finanțe al Bulgariei, Temenujka Petkova, a declarat după primul boicot, cel din 13 februarie, că cifra de afaceri a marilor lanțuri de magazine din Bulgaria a scăzut cu 28,8% în ziua boicotului față de ziua precedentă.

Datele provin din dispozitivele fiscale ale marilor lanțuri de magazine.

La 13 februarie 2025, a avut loc un boicot al marilor lanțuri de magazine din cauza prețurilor ridicate la alimente. Boicotul din Bulgaria a urmat exemplul altor țări din Balcani, inclusiv Croația, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, etc.

„Suntem gata să susținem orice cauză care este semnificativă și în interesul cetățenilor”, a declarat avocatul Tanya Mircheva din partea comitetului de inițiativă care organizează boicotul. Ea este membră a platformei civice „Vocea ta”.

Mircheva a indicat că sprijină boicotul și solicită extinderea acestuia, inclusiv la bănci. O mare parte din comisioane sunt percepute ca procent din suma transferată prin transfer bancar, a declarat Tanya Mircheva.

Pentru același serviciu, plătim o taxă diferită, care este calculată astfel încât banca să câștige cel mai mult din banii dumneavoastră. De fiecare dată când faceți cumpărături, fie într-un lanț mare, fie într-un magazin mic, și folosiți un card, comisionul plătit de comerciant este calculat pe baza unui procent din valoarea achiziției dumneavoastră, a subliniat Tanya Mircheva.

Ea a explicat că o mare parte din majorările împotriva cărora se protestează merg în beneficiul băncilor. Prin urmare, pe 27 februarie, facem apel la oameni să nu plătească cu cardul și să nu facă transferuri bancare, a declarat avocatul Tanya Mircheva.

„Conform observațiilor noastre, al doilea boicot a avut la fel de mult succes ca și primul. Avem ocazia să strângem informații cel puțin de la supermarketurile din Sofia”, a comentat Petyo Dafinkichev de la Sindicatele Unite ale Pensionarilor.

Efectul rezistenței noastre ajunge la mult mai mulți oameni, nu doar la pensionari. În numele acestui lucru, ne adresăm ministrului muncii și politicii sociale cu o anumită provocare. Din moment ce sunteți Ministrul Afacerilor Sociale, din moment ce sunteți reprezentantul unui partid care se pretinde a fi cel mai social, faceți ceva care privește aproape întregul popor, a declarat Ștefan Gruev de la „Uniunea Pensionarilor 2004”. Ceea ce se poate face este o „lege pentru vârstnici” pregătită de mult timp, a continuat el.

“Boicotul continuă pentru că cei de care depinde totul pentru care luptăm nu ne aud. Noi vrem un rezultat. Iar acesta se exprimă în următoarele – să avem o suprataxă de 20-30 la sută, cu care ne vom ajuta pensionarii”, a comentat Petar Petrov de la „Noua Uniune a Pensionarilor”.

El a subliniat că nu se vor opri aici. Deoarece acest „coș mic” pe care îl umplem cu produse alimentare esențiale, despre care toată Bulgaria vorbește deja, este încă umplut din exterior, a spus Petar Petrov. El a solicitat crearea unui mecanism pentru „coșul mic de consum” prin care ponderea sa relativă să includă 50 % producție bulgară și 50 % importuri.

Rezultatele celor două boicoturi nu se măsoară doar prin cifre, doar prin milioanele de euro în cifra de afaceri redusă a lanțurilor de magazine, a declarat fostul Ombudsman bulgar Maya Manolova.

Săptămâna trecută au avut loc trei forumuri majore, au fost organizate mai multe conferințe de presă, au fost făcute declarații de către politicieni, miniștri, reprezentanți ai producătorilor bulgari de alimente și ai organizațiilor de consumatori. Concluzia acestor declarații ample este una singură: nu mai există nicio îndoială că există o problemă cu prețurile alimentelor în Bulgaria, a adăugat Manolova.

Reprezentanții guvernului și ai opoziției, politicienii, cetățenii, consumatorii și producătorii bulgari de alimente s-au unit în jurul acestui obiectiv. Aceasta este prima victorie și prima concluzie, a comentat Manolova.

Potrivit acesteia, a doua concluzie este că marii câștigători ai prețurilor ridicate ale alimentelor de bază din Bulgaria sunt lanțurile de magazine, în timp ce victimele sunt consumatorii bulgari și producătorii bulgari de alimente.

A treia concluzie este că este nevoie de control. În cele din urmă, autoritățile de control s-au mișcat și au început inspecții masive de-a lungul întregului lanț alimentar. Și a patra – recunoașterea faptului că este nevoie de soluții legislative, a subliniat Manolova.

Au fost anunțate mai multe legi care trebuie adoptate în lunile următoare: o lege privind cooperativele, care ar facilita asocierea producătorilor agricoli și a fermierilor; o lege privind organizațiile industriale, care ar face, de asemenea, producătorii bulgari de alimente negociatori mai puternici în relațiile lor cu lanțurile de vânzare cu amănuntul, a spus ea.

Toate acestea sunt minunate, dar există o mare problemă, și anume că, pentru moment, toate acestea sunt intenții, promisiuni și discuții ale autorităților în viitor, a comentat fostul ombudsman.

Potrivit acesteia, cu cele două boicoturi, oamenii au spus că nu vor tolera această situație cu prețuri nerezonabile și nedrept de mari la alimente în magazine.

Prin urmare, trebuie luate imediat decizii legislative, a subliniat Maya Manolova.

Noi am propus astfel de soluții, am introdus un proiect de lege privind creșterea marginală a prețurilor la produsele alimentare de bază, care se află în Parlament și asupra căruia insistăm să înceapă imediat lucrările. Și până când acest proiect de lege va deveni realitate, boicoturile lanțurilor alimentare vor continua, a subliniat ea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.