Nagy-Bege, ANRE, despre măsurile guvernului pentru a veni în sprijinul consumatorii: Va trebui să verificăm lunar 7 milioane de facturi, e imposibil

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va trebui să verifice în fiecare lună 7 milioane de facturi ale consumatorilor de electricitate şi gaze naturale, după ce va produce efecte ordonanţa Guvernului privind compensarea facturilor la energie, a declarat, marţi, vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, în cadrul Aspen Energy Summit 2021, scrie Agerpres

„Mesajul (către Guvern, n.r.) ar fi: cât mai simplu, cât mai puţin birocratic, pentru că şi pentru instituţii este foarte greu să urmărească. Noi, cu această Ordonanţă 118, exagerând puţin, suntem puşi în situaţia să verificăm în fiecare lună 7 milioane de facturi: 5,2 milioane de consumatori casnici de energie electrică vor beneficia de această schemă, conform unor estimări, alţi în jur de 2 milioane de consumatori de gaze naturale, deci sunt peste 7 milioane de facturi lunar”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a apreciat că este imposibil ca instituţia să verifice un număr atât de mare de facturi.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Este imposibil să le verifici, să le încadrezi într-o anumită tranşă de consum, erau soluţii mult mai simple prin care această compensare se putea rezolva”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a solicitat Guvernului să aplice soluţii mai simple în ceea ce priveşte compensarea facturilor la energie, precum compensarea directă a facturilor între Guvern şi furnizorii din energie.

„Deci aş încuraja soluţiile mai simple. Iarăşi o recomandare: dacă statul trebuie să plătească lună de lună anumitor furnizori nişte sume de bani în contul acestor compensări, iar acel furnizor are de plătit la stat nişte dări lună de lună, cele două se pot stinge şi nu mai plimbăm bani din stânga în dreapta, ne compensăm cu cele două sume”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Orice întârziere a Guvernului pune în risc de faliment furnizorii

Orice întârziere la plată pe care Guvernul ar înregistra-o către furnizorii de gaze naturale şi de electricitate în cadrul măsurii de compensare a facturilor consumatorilor îi pune în risc de faliment pe anumiţi furnizori de energie, a declara vcepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres. Acesta a participat la Aspen Energy Summit 2021. Acesta a spus că are rețineri în ceea ce privește soluția găsită de guvern pentru a-i ajuta pe consumatorii vulnerabili.

“Guvernul a luat o măsură pentru a veni în sprijinul anumitor categorii de consumatori care sunt expuşi în faţa acestor creşteri de preţuri, atât la energie electrică cât şi la gaze naturale. OUG 118 deja a fost publicată şi planul este ca începând cu 1 noiembrie să îşi producă efecte. Am anumite reţineri în privinţa soluţiei găsite, este una destul de greoaie, are câteva slăbiciuni şi aş spune că poate erau alte soluţii mai uşor de implementat decât această ordonanţă 118 (…). Evident, un Guvern, dacă are resurse bugetare să compenseze facturile de energie electrică şi gaze naturale la anumiţi consumatori casnici, non-casnici şi aşa mai departe, este decizia şi este libertatea fiecărui Guvern, dar mă tem că în această perioadă de 5 luni anumiţi furnizori de gaze naturale şi de energie electrică, dacă nu vor primi la timp, lună de lună, acele compensaţii care urmează să vină direct de la Guvern, adică dacă plăţile nu vor fi făcute la timp, riscul este ca pe fondul unor preţuri în continuare foarte mari pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale, aceşti furnizori să nu mai fie capabili să-şi continue activitatea. Orice întârziere la plată din partea Guvernului îi pune în riscul de a da faliment”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a subliniat că în contextul actual al creşterii preţurilor tot mai mulţi furnizori semnalează ANRE că au dificultăţi financiare, iar unii furnizori de energie renunţă la licenţa de furnizare.

“Noi din păcate vedem deja la Autoritate că sunt din ce în ce mai mulţi furnizori care ne semnalează aceste dificultăţi financiare, unii chiar renunţă la licenţa de furnizare, deci ies din piaţă, pentru că nu mai sunt capabili să susţină, ceea ce ne duce la realitatea că aceste creşteri de preţuri au adus venituri suplimentare în primul rând la producători – la producătorii de energie electrică, la producătorii de gaze naturale, fie că este autohton, din România sau că este importatorul din Rusia”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Guvernul a aprobat în data de 4 octombrie o Ordonanţă cu privire la compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze, care vizează sprijin pentru 5,2 milioane de gospodării la energie electrică şi 2,2 milioane de gospodării conectate la reţeaua de gaze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: