Prețul caselor noi a explodat cu 25% în Statele Unite, de la începutul crizei sanitare

San Francisco pixabay.com

Locuințele noi nu au fost niciodată atât de scumpe în Statele Unite. Iar un astfel de avans al prețurilor în câteva luni este un fenomen fără precedent în istoria recentă a Americii, potrivit BFM TV.

Prețul mediu al unei case noi a crecut cu 18,7% în cifre anualizate, în septembrie, și se ridică acum la 408.800 dolari, potrivit datelor publicate de US Census Bureau.

Acest preț era de 330.000 de dolari înainte de declanșarea pandemiei. De la începutul crizei, în martie 2020, prețul caselor noi a explodat cu 25%. Un avans care este constatat și pe restul segmentelor de piață. Prețul mediu al unei locuințe vechi era, în medie, de 352.800 dolari în septembrie (+13,3%an), cu 26% mai mult decât înaintea Covid-19.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Evident, există ecarturi enorme pe o piață atât de vastă și eterogenă. În San Francisco, o locuință veche costă acum peste 1,5 milioane de dolari. În New York, prețul este la jumătate, circa 730.000 de dolari. În Seattle, prețul este de 875.000 dolari, dar în Detroit costă doar 60.000 de dolari.

În istoria Americii, există doar trei mari perioade care se aseamănă cu actuala conjunctură. Au fost mai întâi anii 1973 / 1974 când avansul prețuriilor a fost foarte puternic. O situație similară în 1978 / 1979 cu al doilea șoc petrolier.

În fine, al treilea episod a avut loc în 1986 – începutul lui 1988, un proces care a început înainte de crahul bursier din octombrie 1987.

Experții invocă mai mulți factori pentru actuala evoluție. “În primul rând, politica monetară ultra-acomodantă a Fed a permis familiilor accesul la dobânzi ipotecare mici”, explică Frédéric Rollin, consultant în strategii de investiții la Pictet Asset Management. Dobânzile la creditele imobiliare sunt apropiate de minimul istoric, în jur de 3% pe 30 de ani. În plus, “în rândul cumpărătorilor, a fost posibilă economisirea deoarece veniturile nu au căzut, grație ajutoarelor sociale, în timp ce consumul era redus la venirea pandemiei. Astfel, există în continuare un exces de economisire în raport cu tendința pre-criză de aproape 2.400 miliarde dolari în SUA”, adaugă Frédéric Rollin.

Un fenomen care se multiplică în majoritatea țărilor dezvoltate

“Apoi, rata creditelor neperformante în sectorul imobiliar american a scăzut puternic (…). Iar munca de acasă afectează cererea imobiliară pentru locuințe mai mari, cu o cameră sau un birou pentru spațiu de lucru. Cum în SUA casele sunt construite în principal din lemn, prețul la lemn a crescut puternic”, adaugă Frédéric Rollin.

Acest fenomen nu este specific doar Americii. Creșteri puternice de prețuri se constată în toate țările dezvoltate. În Coreea de Sud, prețurile au crescut cu aproape 12% în primele 9 luni ale anului în raport cu aceeași perioadă a anului 2020. Mai multe țări din Europa afișează creșteri importante: +10,9% în cifre anualizate în trimestrul doi pentru Germania, +15,6% pentru Danemarca, +12,8% pentru Olanda.

În SUA, “această mișcare a ajuns probabil la capăt. Observăm semne de tensiune. (…) Prețurile la imobiliare au crescut mult grație dobânzilor mici, dar acestea sunt în curs de creștere. Fed vorbește de înăsprirea politicii monetare și chiar o majorare a dobânzilor. Accesul la o proprietate devine mai complicat”, notează Frédéric Rollin.

“Vom asista probabil la o pauză în piață. Cererea ar urma să slăbească. Ajungem la capătul acestei logici de creștere”, rezumă acesta.

Totul depinde deci de evoluția dobânzilor, de cererea gospodăriilor și de producția de noi locuințe. Factori similari cu cei din restul țărilor dezvoltate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: