Raport: Opt din zece companii active în industria serviciilor de afaceri estimează creşteri de afaceri în 2022

computer, calculator, birou Sursa foto: Pexels

Opt din zece companii din România (79%) active în industria serviciilor de afaceri consideră că vor înregistra creşteri ale cifrei de afaceri în 2022, reiese din raportul anual al Asociaţiei Business Service Leaders în România (ABSL), citat de Agerpres. Peste două treimi (67%) susţin că vor lucra în sistem hibrid conform unui plan coordonat central.

Potrivit documentului citat, 21% dintre companiile care au participat la întocmirea raportului au afirmat că afacerile vor rămâne la nivelul anului 2020, interval în care industria serviciilor de afaceri a raportat venituri de peste 9 miliarde de euro. Estimările pentru acest an arată o creştere de până la 5% a acestei pieţe.

Datele ABSL arată că peste jumătate (53%) dintre companiile industriei spun că au fost afectate de criza sanitară şi economică, în timp ce 83% consideră România o destinaţie importantă pentru industria serviciilor de afaceri. În acelaşi context, 98% dintre cei care au răspuns la chestionare ar recomanda ţara unor potenţiali investitori.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe de altă parte, printre cele mai mari riscuri percepute de companiile prezente se află: disponibilitatea personalului necesar, mediul economic şi socio-politic, legislaţia şi politica de taxe, precum şi competiţia.

În ceea ce priveşte modalitate de desfăşurare a activităţii, 65% dintre respondenţi afirmă că se vor întoarce la birou în 2022, iar 12% că plănuiau să se întoarcă în ultimul trimestru din 2021, înainte de venirea valului 4, în timp ce 22% se întorseseră deja la birou in trimestrul III 2021.

În acelaşi timp, cei care vor lucra de acasă vor veni la birou pentru întâlnirile cu echipa, evenimentele companiei sau programe de training. De asemenea, 64% dintre respondenţii care acum lucrează în telemuncă au declarat că vor lucra de la birou între 5 şi 10 zile pe lună, 25% – mai mult de 10 zile lunar iar 11% dintre companii – sub 5 zile pe lună.

Pe acelaşi subiect, 70% din totalul companiilor chestionate au menţionat că aceasta se poate desfăşura numai din România, 22% permit munca de oriunde, cu anumite restricţii, 5% – fără nicio restricţie, în timp ce 3% subliniază că nu au o politică de telemuncă. Astfel, 67% dintre companiile industriei vor practica în continuare munca în sistem hibrid, având un plan bine stabilit, iar 30% vor continua în sistem hibrid, lăsând la alegerea angajaţilor zilele în care vor lucra de la birou.

În prezent, angajaţii a 84% dintre companii lucrează de acasă, 12% – de la birou şi 4% – de oriunde.

Conform raportului, 32% dintre angajaţi oferă servicii operaţiuni clienţi, 26% – IT, 18% – servicii financiar contabile, 4% – managementul aprovizionării, 4% – telecomunicaţii, 3% – HR, 2% – banking, 10% – alte servicii. În 87% dintre companiile industriei, vârsta medie a angajaţilor e cuprinsă între 25 şi 34 de ani.

O tendinţă nouă este că 43% dintre companiile industriei folosesc subcontractori sau freelanceri pentru situaţii când volumul de muncă creşte din nevoia de aptitudini profesionale mai puţin întâlnite sau pentru o reducere a costurilor, se notează în raport.

Studiul ABSL a fost realizat împreună cu PwC, în perioada august – septembrie 2021, pe un eşantion de 68 de companii cu peste 47.000 de persoane şi o cifră de afaceri cumulată de 1,4 miliarde de euro.

Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este o organizaţie care reprezintă sectorul de business services şi adună în componenţă peste 70 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii, precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: