Lista cu solicitanţii aprobaţi în a doua etapă a programului “Rabla pentru Electrocasnice” a fost publicată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, în această etapă, au fost aprobate 33.877 de vouchere, dintre care: 19.183 pentru televizoare, 9.592 pentru laptopuri şi 5.102 pentru tablete.
Voucherele generate au termen de valabilitate 15 zile de la data publicării listei şi pot fi folosite fie în magazinele fizice, prezentate pe un dispozitiv mobil sau imprimat, fie în magazinele online prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă de pe site-ul comerciantului.
Lista comercianţilor la care pot fi utilizate voucherele este publicată la adresa https://www.afm.ro/rabla_electrocasnice_comercianti_validati.php, iar beneficiarul are obligaţia de a încărca Cartea de identitate/Buletin de identitate şi Declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM în aplicaţia informatică, până la momentul utilizării voucherului.
Ediţia de iarnă a programului “Rabla pentru Electrocasnice” va mai avea o singură etapă, programată în perioada 10 decembrie, ora 10:00 – 16 decembrie, ora 23:59, în care se pot genera vouchere în valoare de 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++, respectiv pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++, dar şi vouchere de 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
Bugetul alocat pentru ediţia de sărbători a programului este de 34 de milioane de lei.
Amintim, zeci de utilizatori au aczat Autoritatea Fondului pentru Mediu că site-ul prin care se puteau înscrie pentru vouchere în cadrul celei de-a doua etape a programului Rabla pentru Electrocasnice a fost picat timp de minute bune după deschiderea înscrierilor, iar ulterior, când și-a revenit, le-a afișat mesajul „buget epuizat”. Reprezentanții ministerului Mediului afirmă că aşteaptă de la STS explicaţiile tehnice. STS a transmis, ulterior, că aplicația nu a fost dezvoltată de Serviciu, ci de o firmă privată.
Președintele AFM, Lorand-Arpad Fulop, a spus că, din cauza numărului mare de accesări, unii utilizatori au avut probleme de conectare. Potrivit lui, deși aplicația poate fi accesată simultan de 75.000 de persoane pe minut, există posibilitatea ca cei care se conectează suplimentar să întâmpine probleme de utilizare.