Index digital al Microsoft: România se situează cu 31% sub media Europei Centrale și de Est la nivelul de competențe digitale

servicii-digitale

România se situează cu 31% sub media Europei Centrale și de Est, la capitolul nivel de competențe digitale la nivelul întregii populații,, arată Digital Futures Index, o cercetare realizată recent de Microsoft la nivelul a 16 țări din Europa, inclusiv România.

Conform analizei realizate de Microsoft, abilitățile digitale sunt strâns corelate cu rezultatele economice și societale, incluzând inovația, productivitatea, nivelul salariului mediu sau calitatea mediului înconjurător, spre exemplu.

La rândul său, și gradul de digitalizare a serviciilor publice se corelează puternic cu productivitatea, inovația și nivelul salariului mediu dintr-o țară și are rolul de a stimula exponențial progresul digital, în ansamblul său iar, la această categorie, România înregistrează un scor cu 30% sub media regiunii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Digital Futures Index arată că nivelul general de dezvoltare digitală al României este de 92, țara noastră înregistrând un scor cu 8% sub media regiunii Europei Centrale și de Est. Însă, România are rezultate mai bune în ceea ce privește câștigurile economice și societale, având aici un scor de 104 (peste media înregistrată la nivel de regiune), fapt care sugerează că digitalizarea are, deja, un impact pozitiv pentru țară.

De asemenea, raportul arată că ritmul de dezvoltare accelerează, România având o industrie a serviciilor IT în plină expansiune, care reprezintă în prezent 6,2% din PIB și se dezvoltă de 3 ori mai rapid decât economia națională. În plus, este una dintre țările cu cel mai mare punctaj în Index în ceea ce privește exporturile de produse și servicii din sfera IT&C, iar industria IT este al doilea cel mai mare sector din economia națională care contribuie la exporturile de servicii ale țării (2 din 10 dolari obținuți din activitățile de export sunt corelați cu sectorul IT&C).

Totodată, potrivit Indexului, firmele din România alocă pentru cheltuielile cu produsele și soluțiile de software sume similare cu celelalte state din regiune (înregistrând un scor de 95 vs. 100). În același timp, datele arată că utilizarea cloud-ului este foarte strâns legată de niveluri ridicate ale inovației și productivității, iar 75% dintre companiile din România vor să accelereze ritmul cu care adoptă soluții cloud și tehnologia în general. Totuși, încă suntem cu 13% în urma mediei regionale atunci când vine vorba de procentul de firme care folosesc soluții de cloud computing.

Digital Futures Index analizează și maturitatea digitală a țărilor pe care le include, iar România are un scor cu 29% sub media regională în ceea ce privește procentul de companii care angajează specialiști în domeniul IT. Pe de altă parte, în ceea ce privește procentul de absolvenți IT&C, înregistrăm un scor de 102 (situându-ne ușor peste media regiunii), iar continuarea și intensificarea eforturilor în această direcție va fi esențială, cu atât mai mult cu cât estimările arată că în România vor fi create peste 650.000 de locuri de muncă pe roluri tehnice / IT până în anul 2025.

Potrivit Microsoft, România este una dintre țările din regiune care dispune de numeroase avantaje competitive – precum numărul foarte mare de talente în domeniul digital, a doua cea cea mai mare populație de dezvoltatori de software din regiunea Europei Centrale și de Est, un ecosistem din ce în ce mai dinamic de startup-uri – elemente care, odată valorificate, pot să transforme România într-un centru regional de progres digital.

Cercetarea Digital Futures Index cuprinde 16 țări (11 state din Europa Centrală și de Est – Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Grecia, Malta, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia – și 5 state din vestul Europei, considerate a avea un nivel avansat de digitalizare – Danemarca, Finlanda, Olanda, Portugalia, Suedia) și a fost realizată folosind date publice din surse, precum: Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Eurostat, Banca Mondială.

Prin Digital Futures Index, compania Microsoft și-a propus să realizeze o hartă a progresului digital la nivelul regiunii și să pună astfel la dispoziție informații utile care să ajute la trasarea unui parcurs accelerat pentru fiecare țară în parte. În cadrul Digital Futures Index sunt analizate cinci categorii de dezvoltare digitală (sectorul digital; companii digitale; guvernanța digitală și sectorul public; infrastructura digitală; capital uman), precum și legătura dintre progresul digital și rezultatele economice și sociale (ca urmare a colectării și corelării încrucișate a diferiți indicatori).

Media la nivelul regiunii Europei Centrale și de Est, în raport cu care au fost extrase datele pentru România, este de 100.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: