Un embargo rusesc asupra petrolului și gazelor nu este exclus din discuție. Analiștii avertizează că ar putea fi consecințe uriașe dacă se vor adopta astfel de măsuri

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Ar putea exista posibilitatea ca SUA și aliații occidentali să impună sancțiuni asupra exporturilor de energie ale Rusiei, spun analiștii, avertizând că o astfel de mișcare ar avea repercusiuni foarte mari asupra piețelor de petrol și gaze și asupra economiei mondiale, scrie CNBC.

O posibilă astfel de măsură ar putea veni pe măsură ce Rusia atacă orașe cheie ale Ucrainei. Sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei au fost până acum construite cu atenție pentru a nu afecta direct exporturile de energie ale țării.

Rusia este al treilea producător mondial de petrol, după SUA și Arabia Saudită, și cel mai mare exportator mondial de petrol pe piețele globale. Este, de asemenea, un mare producător și exportator de gaze naturale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

SUA au spus că sancțiunile asupra fluxurilor de petrol și gaze ale Rusiei sunt „cu siguranță pe masă”, dar că impunerea unor măsuri acum ar putea avea un impact negativ în ceea ce privește creșterea prețurilor la petrol și gaze.

Cu toate acestea, au existat solicitări ca guvernele occidentale să intensifice măsurile care vizează economia Rusiei, iar ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut guvernelor străine să impună un „embargo total” asupra petrolului și gazelor rusești.

John Kilduff, partener la Again Capital, o companie de servicii financiare, spune că piața începe deja să creadă că exporturile de petrol ale Rusiei vor fi sancționate. Prețurile petrolului au crescut la maxime multianuale în ultimele săptămâni, cu tot mai multe întreruperi în aprovizionare împingând țițeiul de referință Brent la 120 de dolari pe baril. Contractele futures Brent s-au tranzacționat în creștere cu 1,6%, la 114,72 dolari, joi dimineață, la Londra, în timp ce contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 2,2%, până la 113,06 dolari.

Perspectiva întreruperii aprovizionării cu gaz rusesc ar putea avea consecințe profunde asupra economiei globale. Brenda Shaffer, consilier pentru energie la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat pentru CNBC că perspectiva eliminării exporturilor rusești de energie va avea ca rezultat „un șoc extraordinar” a prețurilor globale ale petrolului și a economiei mondiale.

„Dacă Rusia va continua acest război, este doar o chestiune de timp până să vorbim despre sancțiuni secundare complete asupra exporturilor de energie. Va exista o presiune mare asupra producătorilor OPEC”, a declarat Helima Croft, șefa strategiei globale de mărfuri la RBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: