Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații conduși de Rusia, cunoscuți sub denumirea colectivă de OPEC+, vor lua în considerare menținerea neschimbată a producției de petrol pentru luna septembrie atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare, în ciuda apelurilor din partea Statelor Unite pentru o ofertă mai mare, deși este posibil să fie discutată și o creștere modestă a producției, potrivit surselor Reuters.
Prețul petrolului a urcat în 2022 la cel mai ridicat nivel din 2008, depășind 139 de dolari pe baril în martie, după ce Statele Unite și Europa au impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. De atunci, prețurile au scăzut la aproximativ 108 dolari, în condițiile în care inflația în creștere și ratele mai mari ale dobânzilor ridică temeri legate de o recesiune care ar eroda cererea.
Din opt surse OPEC+ cu care a vorbit Reuters, două au declarat că o creștere modestă pentru luna septembrie va fi discutată la reuniunea din 3 august, iar cinci au spus că producția va fi probabil menținută constantă.
„Există diverse discuții, de la o creștere mică până la o înghețare a nivelurilor actuale”, a declarat una dintre sursele OPEC+ pentru Reuters.
Lipsa unei creșteri a producției ar dezamăgi Statele Unite, al căror președinte Joe Biden a vizitat Arabia Saudită în această lună, în speranța de a ajunge la un acord privind producția de petrol. Un înalt oficial al administrației americane a declarat joi că o ofertă suplimentară ar contribui la stabilizarea pieței.
Având în vedere relaxarea prețurilor petrolului de la vârful din martie anul acesta, unii reprezentanți din OPEC+ nu cred că există un argument puternic pentru o nouă creștere a ofertei.
„Mă aștept ca producția să nu crească pentru luna septembrie”, a declarat o altă sursă din OPEC+, adăugând că este puțin probabil ca la reuniune să se discute despre producție dincolo de această dată.
Orice creștere suplimentară a ofertei de către OPEC+ ar fi probabil inferioară nivelurilor promise, având în vedere că mulți producători au întâmpinat dificultăți în atingerea obiectivelor de producție ca urmare a lipsei de investiții în câmpurile petroliere.
Se crede că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite dețin singurele cantități considerabile de capacitate de producție neutilizată din lume. Unele surse din industrie au pus la îndoială faptul că până și producția saudită poate atinge cu ușurință nivelurile maxime declarate