AP Moller-Maersk a anticipat miercuri o încetinire a cererii globale de containere maritime anul acesta, pe fondul slăbirii încrederii consumatorilor şi a aglomerării lanţului de aprovizionare, transmite CNBC, citat de News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Compania daneză de transport maritim şi de logistică, una dintre cele mai mari din lume şi un barometru amplu pentru comerţul global, a declarat că a încărcat pe nave cu 7,4% mai puţine containere în trimestrul al doilea, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021, ceea ce a determinat-o să revizuiască previziunile anuale pentru afacerile sale de containere.
Maersk se aşteaptă acum ca evoluţia cererii să se situeze la nivelul inferior al intervalului prgnozat, între -1% şi 1% în 2022, deoarece inflaţia şi preţurile în creştere ale energie umbresc perspectivele economice globale.
Maersk a avertizat că încetinirea a fost deosebit de pronunţată în Europa, unde stocurile s-au acumulat în porturi şi în depozite, pe măsură ce cererea consumatorilor scade.
Războiul Rusiei în Ucraina şi blocajele cauzate de Covid-19 în China au agravat astfel de probleme de congestie, a adăugat compania.
”În Europa, congestionarea lanţului de aprovizionare a rămas, deoarece comercianţii cu amănuntul şi producătorii au păstrat containerele în porturi şi depozite din cauza cererii finale slabe. Blocarea porturilor din China din cauza politicii anti Covid-19, precum şi consecinţele războiului din Ucraina au provocat, de asemenea, tensiuni în zone cheie ale reţelei logistice”, a spus compania.
Comentarii au avut loc în condiţiile în care Maersk a confirmat miercuri rezultate superioare prognozei pentru trimestrul al doilea, pe măsură ce tarifele de transport cresc.
Compania a spus că congestionarea comerţului a crescut preţurile globale ale mărfurilor, creând ”condiţii de piaţă excepţionale” pentru afacerea de logistică şi determinând-o să îşi mărească perspectivele de profit anual.
Industria transportului de containere în general a beneficiat de tarife de transport mai mari, deoarece companiile au fost nevoite să plătească sume record pentru a-şi transporta mărfurile, pe fondul unei multitudini de perturbări ale pieţei.