A început „arderea lentă” a economiei Rusiei

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova, stadion, jocurile olimpice, beijing Sursa foto; WANG Zhao / AFP

La șase luni de la invadarea Ucrainei, Rusia este împotmolită într-un război de uzură pe care nu l-a anticipat, dar are succes pe un alt front – economia sa dependentă de petrol se află într-o recesiune profundă, dar se dovedește mult mai rezistentă decât se aștepta, scrie CNN.

„Conduc prin Moscova și sunt aceleași ambuteiaje ca înainte”, spune Andrey Nechaev, care a fost ministrul rus al economiei la începutul anilor 1990.

Disponibilitatea Chinei și a Indiei de a cumpăra petrol rusesc ieftin a ajutat, dar Nechaev și alți analiști spun că economia Rusiei a început să scadă și este posibil să se confrunte cu o perioadă prelungită de stagnare ca o consecință a sancțiunilor occidentale.

La suprafață, nu s-au schimbat prea multe, cu excepția câtorva vitrine goale care găzduiau cândva mărci occidentale care au părăsit țara cu sutele. McDonalds se numește acum „Vkusno i tochka”, sau „Gustos și atât”, iar cafenelele Starbucks se redeschid treptat sub marca abia deghizată Stars Coffee.

Exodul întreprinderilor occidentale și valul după val de sancțiuni occidentale punitive care vizează exporturile energetice vitale ale Rusiei și sistemul său financiar au un impact, dar nu în modul în care mulți se așteptau.

Nechaev, care a prezidat unele dintre cele mai turbulente perioade economice ale Rusiei și a ajutat la orientarea tranziției sale către o economie de piață, atribuie o parte din acest lucru băncii centrale.

Rubla s-a prăbușit până la un minim record în raport cu dolarul american la începutul acestui an, în urma invaziei, în timp ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, în valoare de 600 de miliarde de dolari. Dar de atunci rubla și-a revenit la cel mai puternic nivel față de dolarul american din 2018.

Acesta este în mare parte rezultatul controalelor agresive de capital și al creșterilor agresive ale ratelor în primăvară, care au fost în mare parte inversate acum. Ratele dobânzilor sunt acum mai mici decât înainte de război, iar banca centrală spune că inflația, care a atins un vârf de aproape 18% în aprilie, încetinește și se va situa între 12% și 15% pentru întregul an.

De asemenea, banca centrală și-a revizuit în creștere prognoza privind PIB-ul pentru anul în curs, așteptându-se acum la o scădere de 4% până la 6%. În aprilie, prognoza era pentru o contracție de 8% până la 10%. De asemenea, Fondul Monetar Internațional preconizează acum o contracție de 6%.

A ajutat faptul că Kremlinul a avut opt ani pentru a se pregăti, stimulat de sancțiunile impuse de Occident după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014.

„Ieșirea Mastercard, Visa, abia a avut un impact asupra plăților interne, deoarece banca centrală avea propriul sistem alternativ de plăți”, spune Nechaev.

Rusia a înființat cardul de credit Mir, precum și propriul sistem de procesare a tranzacțiilor în 2017.

Și există un motiv pentru care fanii ruși ai McDonalds și Starbucks încă își pot lua doza de fast-food, spune Chris Weafer, partener fondator al Macro Advisory Ltd, o companie de consultanță care consiliază companiile multinaționale din Rusia și Eurasia.

Începând cu 2014, multe branduri occidentale din Rusia au cedat în fața presiunilor guvernamentale și au localizat o parte sau toate lanțurile lor de aprovizionare. Astfel, atunci când aceste companii au plecat, a fost relativ ușor pentru cumpărătorii ruși să le cumpere și să continue să le ruleze, pur și simplu schimbând ambalajul.

„Aceiași oameni, aceleași produse, aceeași aprovizionare”, spune Weafer.

Totuși, nu este o strategie complet etanșă.

Magazinele McDonald’s rebranduite au raportat o penurie de cartofi prăjiți la jumătatea lunii iulie, când recolta de cartofi din Rusia a fost insuficientă, iar furnizorii străini nu au vrut să umple golul din cauza sancțiunilor.

Poate continua boom-ul energetic al Rusiei?

Continuitatea fast-food-ului este un lucru. Stabilitatea pe termen mai lung a Rusiei se bazează pe sectorul său energetic, care rămâne de departe cea mai mare sursă de venituri guvernamentale.

A spune că prețurile ridicate ale energiei au izolat până acum Rusia ar fi un eufemism.

Agenția Internațională pentru Energie afirmă că veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze către Europa s-au dublat între martie și iulie anul acesta, comparativ cu media ultimilor ani. Asta în ciuda scăderii volumelor. Datele AIE arată că livrările de gaze către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în ultimele 12 luni.

Petrolul este o chestiune diferită. Predicția AIE din martie, conform căreia 3 milioane de barili pe zi de petrol rusesc vor ieși de pe piață începând cu luna aprilie din cauza sancțiunilor sau a amenințării cu acestea, nu s-a materializat. Exporturile au rezistat, deși analiștii Rystad Energy remarcă o ușoară scădere în timpul verii.

Factorul major a fost capacitatea Rusiei de a găsi noi piețe în Asia.

Potrivit lui Houmayoun Falakshali, de la firma de consultanță în domeniul mărfurilor Kpler, majoritatea exporturilor de petrol pe mare ale Rusiei au mers în Asia de la începutul războiului. În iulie, ponderea a fost de 56%, față de doar 37% în iulie 2021.

În perioada ianuarie-iulie a acestui an, China și-a majorat importurile maritime de țiței rusesc Urals cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Kpler. Asta în ciuda eforturilor inițiale ale Chinei de a evita aparența de a lua partea Rusiei în războiul din Ucraina.

Importurile pe cale maritimă ale Indiei din Rusia au crescut cu peste 1.700% față de aceeași perioadă, potrivit Kpler. Rusia a crescut, de asemenea, exporturile de gaze către China prin intermediul unui gazoduct siberian.

Ceea ce se va întâmpla când va intra în vigoare, în decembrie, embargoul impus de Europa asupra a 90% din petrolul rusesc, va fi critic. Se estimează că aproximativ 2 milioane de barili pe zi de petrol rusesc vor fi în incertitudine și, deși este probabil ca o parte din această cantitate să ajungă în Asia, experții se îndoiesc că cererea va fi suficient de mare pentru a o absorbi pe toată.

Falakshali spune că China nu poate cumpăra mult mai mult petrol rusesc decât cumpără deja, din cauza unei încetiniri interne a cererii și pentru că pur și simplu nu are nevoie de mult mai mult din tipul specific de petrol pe care Rusia îl exportă.

Prețul va juca un rol esențial, de asemenea, pentru a determina dacă Rusia își poate permite să continue să facă reduceri pentru a-și asigura noi piețe.

„O reducere de 30% față de 120 de dolari pe baril este un lucru”, subliniază Nechaev. „Un discount de la 70 de dolari este o altă problemă”.

Ardere mai lentă

În timp ce inflația globală ajută sectorul energetic al Rusiei, îi afectează populația. La fel ca în restul Europei, rușii suferă deja de o criză a costului vieții, agravată mult mai mult de războiul din Ucraina.

Nechaev, care a ajutat Rusia să treacă printr-o prăbușire economică mult mai dramatică în anii 1990, este îngrijorat.

„În ceea ce privește nivelul de trai, dacă îl măsurați prin veniturile reale, am dat înapoi cu aproximativ 10 ani”, spune el.

Guvernul rus cheltuiește pentru a încerca să combată această situație. În luna mai, a anunțat că va crește pensiile și salariul minim cu 10%.

A instituit un sistem prin care angajații companiilor care și-au „suspendat activitatea” se pot transfera temporar la un alt angajator, fără a-și rupe contractul de muncă. Și a cheltuit 17 miliarde de ruble (280 de milioane de dolari) pentru a cumpăra obligațiuni ale companiilor aeriene rusești, paralizate de interdicțiile privind spațiul aerian și de sancțiunile care împiedică întreținerea și furnizarea de piese de către producătorii străini.

Sancțiunile tehnologice, precum cele care afectează industria aeronautică, sunt cele care ar putea avea cel mai profund impact asupra perspectivelor economice pe termen lung ale Rusiei. În iunie, secretarul american al comerțului, Gina Raimondo, a declarat că exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbușit cu 90% de la începutul războiului. Acest lucru paralizează producția de orice, de la mașini la computere, și, potrivit experților, o va plasa și mai mult în urmă în cursa tehnologică globală.

„Impactul sancțiunilor va fi mai degrabă o ardere mai lentă decât o lovitură rapidă”, spune Weafer. „Rusia se așteaptă acum la o perioadă potențial lungă de stagnare”.

Nechaev este chiar mai categoric. „Chiar acum, declinul economic a început”, spune el.

Sursa foto; WANG Zhao / AFP

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *