A intrat în vigoare interdicția din Bulgaria privind importul mai multor mărfuri din Ucraina/ Unii procesatori bulgari critică măsura

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Interdicția privind importul în Bulgaria a unor bunuri din Ucraina a intrat în vigoare astăzi, scrie novinite.com. Restricțiile introduse afectează importul de grâu, miere, produse lactate și din carne, alcool și alte câteva produse alimentare de bază. Obiectivul este de a sprijini fermierii bulgari.

Astfel, Bulgaria devine a patra țară din UE, după Polonia, Ungaria și Slovacia, care impune o astfel de măsură. Tranzitul de mărfuri rămâne deschis.

Consiliul Agricultură al UE se reunește mâine, unde sunt așteptate decizii importante pentru piața produselor agricole.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Procesatorii de floarea-soarelui s-au pronunțat împotriva interdicției temporare privind importul de materii prime din Ucraina. Principala lor preocupare este că floarea-soarelui produsă în Bulgaria nu este suficientă pentru a prelucra materiile prime necesare pentru piață. Se așteaptă ca restricțiile să dureze până la sfârșitul lunii iunie.

“Interdicția privind importul de cereale ucrainene este în principal în detrimentul procesatorilor de floarea-soarelui. Capacitățile din Bulgaria depășesc de multe ori ceea ce produce țara într-un an economic.” a declarat pentru televiziunea publică bulgară, Georgi Koinov, directorul financiar al uneia dintre cele mai mari companii de producere a uleiului de floarea-soarelui.

“Industria are nevoie de acest import pentru a putea consolida această capacitate, în care s-au investit sute de milioane de euro în ultimii 10 ani. Bulgaria are posibilitatea de a procesa anual până la 3,5 milioane de tone de floarea-soarelui pentru producția de ulei de floarea-soarelui. În plus, există posibilitatea de a procesa până la 700.000 de tone pentru producția de nuci fără coajă. Bulgaria este cel mai mare exportator de nuci fără coajă din lume”, a subliniat Koinov.

El a adăugat că, cu o recoltă de aproximativ 2 milioane de tone pe an, industria poate face față la alte 2 milioane de tone de importuri. Koinov a avertizat că există riscul de faliment în industrie.

“În anul economic precedent, care a început la 1 septembrie 2021 și a durat până la 31 august 2022, Bulgaria a produs aproape 2 milioane de tone de floarea-soarelui. În același timp, alte 1,4 milioane de tone au fost importate. Industria a procesat 3,15 tone în cadrul anului economic precedent”, a declarat Konov, precizând că aceste valori nu au împiedicat producătorii bulgari să își realizeze producția.

Potrivit lui Georgi Koinov, importul de floarea-soarelui până în aprilie 2023 s-a înjumătățit față de anul economic precedent, iar prelucrarea a scăzut la 1,4 milioane de tone. Ca motiv, Koinov a indicat decizia producătorilor de a-și reține producția în așteptarea unor prețuri mai mari.

Potrivit acestuia, nu există nicio diferență de preț între floarea-soarelui importată din Ucraina și cea produsă în Bulgaria.
“Prețul florii-soarelui este internațional, este dictat de prețurile uleiului de floarea-soarelui. Nu există alți factori”, a declarat Georgi Koinov.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: