Activitatea economică din Marea Britanie a încetinit brusc în iulie, din cauza creșterii ratelor dobânzilor care afectează cheltuielile

Londra, Marea Britanie Sursa foto: Facebook/Welcome to London

Activitatea economică din Marea Britanie a încetinit brusc în iulie, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a afectat cheltuielile de consum, iar încetinirea industriei prelucrătoare s-a adâncit, arată un sondaj citat de Financial Times.

Indicele producției de servicii din Marea Britanie, un indicator al activității din acest sector, a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, de 51,3, potrivit noilor date publicate luni.

Între timp, indicele producției din industria prelucrătoare a atins cel mai scăzut nivel din ultimele șapte luni, de 46,5, indicând că majoritatea întreprinderilor au raportat o contracție. Acest lucru a adus indicele compozit, care combină cele două sectoare, la un minim al ultimelor șapte luni de 50,7, în scădere de la 52,8 în iunie

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Chris Williamson, economist-șef S&P Global Market Intelligence, care publică indicele împreună cu Chartered Institute for Procurement and Supply (Cips), a declarat că datele arată că economia britanică „a fost aproape de a stagna”.

„Creșterea ratelor dobânzilor și costul mai ridicat al vieții par să își pună din ce în ce mai mult amprenta asupra gospodăriilor… Între timp, producătorii reduc producția ca răspuns la o scădere îngrijorătoare și severă a comenzilor, atât de pe piața internă, cât și de pe cea de export”, a spus el.

În mod similar, un alt indice compozit din zona euro a scăzut la minimul ultimelor opt luni, după o încetinire mai accentuată decât se aștepta în sectorul serviciilor și un declin mai accentuat în sectorul manufacturier în luna iulie.

Sondajul din Marea Britanie a fost realizat pe fondul unei creșteri puternice a ratelor ipotecare, după ce valorile încăpățânate ale inflației și ale creșterii salariilor au determinat Banca Angliei să majoreze în iunie rata de referință la nivelul maxim al ultimilor 15 ani, de 5%.

Sondajul nu a reflectat pe deplin datele mai încurajatoare privind inflația din Marea Britanie publicate săptămâna trecută, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să își reducă așteptările privind vârful ratelor dobânzilor.

Lira sterlină a coborât la minimul ultimelor două săptămâni în raport cu dolarul, pierzând 0,3% și tranzacționându-se la 1,282 dolari.

Dar John Glen, economist șef la Cips, a declarat: „Costurile mai mari ale împrumuturilor sunt aici pentru a rămâne și sectorul privat știe acest lucru”, adăugând că majorarea ratelor dobânzilor afectează atât comenzile noi, cât și planurile de cheltuieli „pe termen lung”.

Thomas Pugh, economist la RSM UK, a declarat că datele sugerează că „economia începe să cedeze sub povara creșterii rapide a ratelor dobânzilor și a inflației excepțional de ridicate”.

„Creșterea ratelor dobânzilor de până în prezent pare să încetinească din ce în ce mai mult economia”, a declarat Samuel Tombs, de la firma de consultanță Pantheon Macroeconomics.

Acesta a adăugat că datele au susținut argumentul ca Banca Angliei să nu mai crească ratele dobânzilor în curând și să ofere luna viitoare doar o creștere de 0,25 puncte procentuale, în loc de 0,5 puncte procentuale.

Companiile din sectorul serviciilor care au răspuns la sondaj au declarat că slăbirea pieței imobiliare a afectat activitatea, iar atât întreprinderile, cât și consumatorii au redus cheltuielile discreționare.

Producătorii au declarat că o încetinire a piețelor europene a afectat cererea de noi comenzi. Aceștia și-au consolidat producția, parțial prin eliminarea pauzelor de lucru, deoarece blocajele anterioare din lanțurile de aprovizionare s-au redus și a devenit mai ușor să angajeze personal care anterior era deficitar.

Au existat, de asemenea, indicii privind reducerea presiunilor inflaționiste. Companiile care au răspuns la sondaj au declarat că atât costurile, cât și prețurile de vânzare au continuat să crească, dar în cel mai lent ritm de la începutul anului 2021.

Cu toate acestea, companiile din sectorul serviciilor reușeau în continuare să transfere costurile salariale mai mari către clienți, o tendință care va consolida temerile Băncii Angliei cu privire la faptul că o piață a forței de muncă restrânsă alimentează inflația persistentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: