Adrian Tănase, BVB: Peste 120.000 de investitori s-au înregistrat pe investiţiile directe pe bursă, dublu faţă de 2019

BVB, Bursa de Valori București

Peste 120.000 de investitori s-au înregistrat pe investiţiile directe pe bursă, dublu faţă de sfârşitul anului 2019, a afirmat miercuri directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase, la un eveniment de specialitate, citat de Agerpres.

Evenimentul a urmărit evoluția în industria de fonduri deschise de investiţii. În opinia sa, ceea se întâmplă în industria fondurilor deschise de investiţii reprezintă un barometru foarte important despre sentimentul general referitor la investiţiile pe piaţa de capital.

El a afirmat că se vede o rezilienţă destul de importantă în partea de equities, indicele Total Return, care include şi dividendele, fiind într-un teritoriu pozitiv, ceea ce demonstrează faptul că “piaţa a rezistat destul de bine fluctuaţiilor şi turbulenţelor care s-au întâmplat în acest an”.

“Ceea ce ne bucură este faptul că numărul de investitori creşte. Pe investiţiile directe pe bursă am ajuns la peste 120.000 de investitori direcţi. Este o dublare faţă de sfârşitul anului 2019. Avem evoluţii similare şi pe industria de fonduri deschise”, a mai spus directorul general al BVB.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gustă, a afirmat că există foarte multe veşti bune, una dintre acestea fiind faptul că dobânzile se pare că “s-au plafonat sau încep să scadă”.

“Suntem de acord cu toţii că ne aflăm într-un context complicat, determinat anul acesta de o inflaţie fără precedent în ultimii 20 de ani, de preţul la energie, care a tulburat cumva populaţia, dar şi emitenţii, dar şi investitorii, de dobânzi foarte ridicate, context care, iată, a dus şi la scăderi de active în rândul fondurilor deschise de investiţii, care au dus şi la randamente negative pe termen scurt, în rândul fondurilor de investiţii cu expunere pe instrumente cu venit fix sau cu expunere pe acţiuni. Cu toate acestea, există şi foarte multe veşti bune care îmi dau speranţă – şi aş începe cu faptul că dobânzile se pare că s-au plafonat sau încep să scadă. Poate un semnal în acest sens este dat de emisiunile Fidelis, de luna aceasta, care arată randamente mai scăzute decât cele din urmă cu trei luni”, a subliniat Horia Gustă.

Totodată, el a precizat că 1 ianuarie 2023 “vine cu o modificare legislativă din perspectiva impozitării”.

“O ştim bine cu toţii, este foarte aşteptată de toată lumea. Cu impozitare scăzută de la 10% la 1%, respectiv la 3%. Avem alte veşti bune care ne fac să credem că administratorii transferă încredere către investitori. Practic, numărul investitorilor este unul ridicat în continuare, în creştere importanţă faţă de trimestrul III 2021. Avem un activ istoric al fondurilor de investiţii alternative. Este cel mai mare activ aflat în administrarea societăţilor de administrare de fonduri de investiţii alternative din ultimii ani, istoric din ultimii 10 ani”, a adăugat preşedintele AAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *