Un proiect de lege din 2020 prevede un cost standard per elev de 6.111 lei pe an. În această sumă sunt cuprinse toate cheltuielile aferente școlarizării: costul pentru cheltuielile cu salariile, costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.
„Nu știm exact cât costă evaluarea elevilor în România. Probabil că se poate calcula relativ ușor cât costă organizarea evaluării naționale și a bacalaureatului, însă acestea sunt doar o mică parte din ceea ce ar trebui să fie evaluarea continuă a elevilor”, spune Dragoș Iliescu, fondator al platformei de testare standardizată Brio, Director al Școlii Doctorale de Psihologie de la Universitatea București și Colaborator OECD la crearea testelor PISA.
Știm însă, din studii internaționale, că testarea standardizată costă mult mai puțin decât alternativele tradiționale. Însă aceste calcule nu iau în considerare un cost foarte important: cât ne costă să reparăm ceea ce strică evaluarea tradițională la performanțele elevilor? Sau, mai important: cât ne costă un sistem educațional care produce rezultate mult sub medie la testele PISA și, pe cale de consecință, o mulțime de analfabeți funcționali, care au însă note foarte bune în școală?
Testarea standardizată – alternativa modernă mai ieftină și mai scalabilă
Brio, prima platformă ed-tech de testare standardizată din România și aprobată de Ministerul Educației, pune la dispoziția elevilor, părinților și profesorilor un nou mod de a evalua cunoștințele, care poate fi implementat ușor, cu costuri foarte scăzute și care poate fi scalat rapid și eficient.
Mai mult decât atât, testele de pe BRIO sunt create de profesori români, alaturi de experți în pishometrie. Deși par niște teste grilă obișnuite la prima vedere, testele de pe BRIO au câteva particularități care nu se regăsesc în modalitățile tradiționale de evaluare:
- Fiecare test acoperă întreaga materie, astfel că, după parcurgerea lui, putem ști exact care sunt lacunele fiecărui elev și ce părți din materie trebuie revizitate.
- Fiecare item este testat pe eșantioane reprezentative. La fiecare item știm ce capitol și ce subcapitol este acoperit, ca atare putem spune în ce centilă se situează fiecare copil la fiecare item.
- Testele sunt corectate de computer, ceea ce elimină în proporție de 100% subiectivitatea corectorului.
- Testele sunt ușor de aplicat începând chiar cu clasa întâi și pot fi auto-aplicate de elevi sau de către părinți sau profesori.
Astfel de teste sunt similare cu SAT, GMAT sau TOEFL și au avantajul că pot fi scalate rapid, cu costuri minime. Testarea standardizată cu acoperire națională ne poate da o idee mult mai apropiată de realitate cu privire la performanțele elevilor, indiferent de notele pe care le-au obținut în școală.
„Studiile efectuate prin programul Adviser al Brio arată clar că testarea standardizată este mai ieftină și mai ușor de scalat și că are un impact mult mai mare asupra procesului de învățare pe toate palierele relevante. Testarea standardizată este un tip de intervenție mult mai eficient, cu rezultate mai bune și cu costuri infinit mai mici decât alte intervenții că after school-urile, educația informală sau temele pentru acasă”, adaugă Dragoș Iliescu.
Încearcă Brio gratuit!
Pe platforma Brio poți găsi teste pentru clasele I-XII, concepute atât pentru auto-testare, cât și pentru testarea la nivel de clasă sau de școală. În urma fiecărui test vei primi un raport care îți va detalia ce capitole trebuie aprofundate, care sunt lacunele actuale, dar și care sunt părțile din materie la care elevul care a dat testul are performanțe peste media națională.
Pe perioada vacanței de vară, testele pot suplini cu succes temele și proiectele complexe. Mai mult decât atât, ele pot eficientiza procesul de învățare: în loc să irosească timp pe teme care fixează capitole pe care le cunoaște deja în profunzime, elevul poate afla care sunt adevăratele lipsuri, făcând procesul de învățare mai eficient și lăsând mai mult timp pentru o vacanță mai liberă.