Agenție de rating: Prețurile locuințelor din Europa sunt estimate să scadă în 2023

imobiliar, locuinta, casa Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Prețurile locuințelor europene vor scădea în 2023, fără perspectiva unei reveniri semnificative în următorii trei ani, deoarece piața suferă din cauza creșterii ratelor ipotecare, potrivit agenției de rating S&P Global, citată de Financial Times.

Miercuri, agenția de rating și-a retrogradat prognoza de creștere a prețurilor locuințelor și se așteaptă acum ca majoritatea țărilor europene să raporteze o contracție în acest an, cu rate cuprinse între 0,5% în Franța și 4,4% în Portugalia.

Prețurile locuințelor din Germania ar urma să scadă cu 2% în 2023, în timp ce Marea Britanie ar urma să înregistreze o scădere mai mare, de 3,5%.

Agenția preconizează un declin al prețurilor locuințelor în majoritatea țărilor europene în 2023 și până în 2024 pentru altele, cu puține sau deloc perspective de revenire puternică până în 2025.

Ratele la creditele ipotecare au crescut în toată Europa, ca urmare a creșterii ratelor de politică monetară ale băncilor centrale, care luptă împotriva inflației foarte ridicate. Ca urmare, prețurile locuințelor și investițiile vor avea probabil de suferit.

Broyer a declarat că va fi nevoie de timp pentru ca prețurile de pe piață și investițiile să se adapteze la ratele mai mari ale dobânzilor, iar în funcție de structura creditelor ipotecare, unele țări ar putea avea nevoie de mai mult timp decât altele.

La începutul acestei săptămâni, statisticile oficiale au arătat că prețurile locuințelor au scăzut între al doilea și al treilea trimestru din 2022 în multe țări europene, inclusiv în Germania, Danemarca și Suedia.

Cu toate acestea, agenția transmite că prețurile locuințelor „nu se vor prăbuși”, deoarece vor continua să fie susținute de oferta limitată, de o piață a muncii puternică și de bogăția ridicată a gospodăriilor.

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *