Ambasadele din Londra datorează 143 de milioane de lire sterline pentru taxele de congestionare/ Ambasada României, pe lista datornicilor/ Statele Unite conduc clasamentul, cu aproape 14 milioane

londra, marea britanie Sursa foto: Pixabay.com

Diplomații datorează mai mult de 143 de milioane de lire sterline către Transport for London (TfL) pentru taxele de congestionare neplătite, arată cifrele publicate de autoritatea locală de transport, citate de BBC.

Ambasada SUA datorează cea mai mare sumă, de aproape 14 milioane de lire sterline, Ambasada Japoniei datorează peste 10,1 milioane de lire sterline, iar între timp Togo datorează doar 40 de lire sterline.

Cifrele de la TfL se referă la taxele și amenzile neplătite acumulate de diplomați între lansarea taxei de congestionare în 2003 și sfârșitul anului trecut.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ambasada americană a declarat că se consideră scutită de taxă.

Sistemul presupune plate unei taxe zilnice de 15 lire sterline pentru conducerea într-o zonă din centrul Londrei între orele 07:00 și 18:00 în zilele lucrătoare și între orele 12:00 și 18:00 în weekend și în zilele de sărbătoare.

Există reduceri și scutiri pentru diferite grupuri de persoane și vehicule, cum ar fi rezidenții, taxiurile și mașinile complet electrice.

TfL a precizat într-o declarație: “Atât noi, cât și guvernul britanic, am stabilit clar că taxa de congestionare a traficului este o plată pentru un serviciu și nu un impozit. Acest lucru înseamnă că diplomații nu sunt scutiți de plata acesteia. Majoritatea ambasadelor din Londra plătesc taxa, dar rămâne o minoritate încăpățânată care refuză să facă acest lucru, în ciuda demersurilor noastre pe canale diplomatice. Vom continua să urmărim toate taxele de congestionare neplătite și notificările de penalizare aferente și facem presiuni pentru ca această chestiune să fie abordată la Curtea Internațională de Justiție.”

Ambasada SUA datorează cea mai mare sumă din amenzile TfL, de aproape 14 milioane de lire sterline

Ministerul britanic de Externe a declarat că se așteaptă ca diplomații să plătească taxa, adăugând că, în opinia sa, nu există motive legale pentru scutiri diplomatice.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Londra a declarat: “În conformitate cu dreptul internațional, așa cum se reflectă în Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, poziția noastră este că taxa de congestionare a traficului este o taxă de la care misiunile diplomatice sunt scutite. Poziția noastră de lungă durată este împărtășită de multe alte misiuni diplomatice din Londra.”

În februarie 2020, ministrul britanic de externe de la acea vreme, Dominic Raab, a emis o declarație ministerială scrisă în care dezvăluia că oficialii săi au scris “unui număr de misiuni diplomatice și organizații internaționale” pentru a “face presiuni pentru plata” banilor datorați în legătură cu taxa de congestionare și amenzile de parcare.

Statisticile publicate de TfL au arătat că Statele Unite sunt urmate de ambasada Japoniei, care datorează 10,1 milioane de lire sterline, și de Înaltul Comisariat al Indiei, care datorează 8,6 milioane de lire sterline, urmate de Nigeria, China și Rusia, scrie The Guardian. Ambasada SUA s-a mutat din Grosvenor Square în Nine Elms, chiar în afara zonei de taxare, în 2018, dar se pare că a continuat să acumuleze amenzi neplătite.

Potrivit cifrelor TfL, ambasadele scandinave par a fi cele mai respectuoase cu legea în Londra în ceea ce privește taxa de congestionare, Danemarca și Suedia plătind integral amenzile.

Ambasada României are și ea o sumă considerabilă de plătit: 1.868.260 lire sterline, ceea ce o plasează pe locul 22.

Dintre țările UE, Polonia datorează 5,2 milioane de lire sterline, urmată de Germania (4,6 milioane de lire sterline), Franța (2,5 milioane de lire sterline), Spania (2,1 milioane de lire sterline) și Grecia (1,6 milioane de lire sterline).

Dintre cei care încă mai au de plătit, Togo este cel mai mic dintre contravenienții de pe listă, având de plătit doar 40 de lire sterline. Ambasada sa este situată la câțiva kilometri nord de zona de congestionare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: