AmCham atrage atenția că măsurile de consolidare fiscal-bugetară pot genera pe termen mediu și lung efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflației și creșterii economice/ „Să nu sacrificăm creşterea economică pe termen lung pentru câştigurile pe termen scurt”

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) atrage atenția că pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar în analiză de către Guvern, deși poate genera venituri pe termen scurt, pe termen mediu și lung poate avea efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflației și creșterii economice.

„Mediul de afaceri înţelege urgenţa accelerării demersurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar și nevoia corectării derapajelor care generează costuri de oportunitate pentru România, culminând cu pericolul suspendării fondurilor europene. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă cel mai mare, dacă nu singurul, stimul pe care îl avem nu doar pentru a evita intrarea în recesiune economică, ci și pentru a asigura o creștere economică sustenabilă. Drept urmare, nu ne permitem riscul de a compromite absorbția acestor fonduri. La fel ca în trecut, ne exprimăm îngrijorarea însă că măsurile luate intempestiv şi insuficient analizate, deşi pe termen scurt generează venituri bugetare, pe termen mediu şi lung pot avea efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflației și creșterii economice. Altfel spus, să nu sacrificăm creșterea economică pe termen lung pentru câștigurile pe termen scurt”, transmite AmCham.

AmCham reiterează sprijinul comunității de afaceri pentru reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile și stimulative și pentru eliminarea tuturor portițelor de optimizare fiscală care lasă loc de abuzuri. Sunt esențiale: evitarea impactului negativ asupra creșterii economice, maximizarea colectării la buget, stimularea investițiilor și sinergia dintre strategia de dezvoltare economică şi politicile fiscale. 

„Înțelegem din spațiul public că există diverse scenarii de măsuri și politici fiscale în analiză la nivelul Guvernului, precum și o consultare cu Comisia Europeană, însă, ca întotdeauna, solicităm un dialog transparent cu mediul de afaceri, înainte ca o decizie finală să fie asumată, întrucât ne dorim să fim parte din soluție”, mai transmite instituția.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *