Analiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze din nou rata dobânzii, în ciuda turbulențelor create de prăbușirea SVB

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Prăbușirea Silicon Valley Bank a creat incertitudini pentru Banca Centrală Europeană care spera să ridice rata dobânzii, transmite CNBC. Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze în continuare joi ratele cu încă 50 de puncte de bază, în ciuda faptului că preocupările legate de stabilitatea financiară au revenit în discuție după prăbușirea Silicon Valley Bank din SUA, potrivit CNBC.

Piețele europene au închis în scădere puternică luni, pe fondul consecințelor crizei SVB. Vineri, SVB a fost preluată de autoritățile de reglementare, după ce retragerile masive efectuate cu o zi înainte au creat efectiv o criză bancară. HSBC a acceptat apoi luni să cumpere divizia britanică a creditorului american cu probleme, axat pe startup-uri tehnologice, pentru o liră sterlină.

Îngrijorările legate de contagiune și de creșterea reglementărilor, precum și o oarecare preluare generală a profiturilor au făcut ca băncile europene să înregistreze luni cea mai proastă zi din ultimul an. Băncile regionale au scăzut cu 5,65%, cea mai proastă zi din 4 martie 2022.

Dar nu se așteaptă ca aceste turbulențe să deraieze creșterea de săptămâna aceasta a dobânzii plănuite de președintele Christine Lagarde și de Consiliul guvernatorilor, potrivit analiștilor, Sylvain Broyer, economist-șef pentru EMEA la S&P Global Ratings, afirmând într-o notă de marți că BCE încă “trebuie să lupte cu o problemă de inflație care devine din ce în ce mai mult “de casă””.

Inflația din zona euro rămâne mult mai mare decât ținta de 2% stabilită de BCE. Inflația globală din februarie a fost de 8,5%, mai mare decât estimarea medie și doar ușor mai mică decât cea din ianuarie, de 8,6%.

Inflația de bază – principalul obiectiv în acest moment pentru factorii de decizie politică – a accelerat la 5,6% de la 5,3%. Acest lucru întărește așteptările conform cărora Banca Centrală Europeană va trebui să crească și mai mult costurile de împrumut.

“Am majorat recent prognoza noastră privind rata terminală la 3,75% (creșteri de 50 pb în martie și mai și 25 pb în iunie) și am ridicat principala zonă de aterizare pentru terminalul la 3,50-4,00%”, a declarat Mark Wall de la Deutsche Bank într-o notă adresată clienților. Rata cheie a BCE se situează în prezent la 2,5%.

“Dincolo de evoluția pe termen scurt a inflației de bază și a inflației subiacente, care nu a atins încă un vârf, principalii factori determinanți ai ratei terminale – nivelul ratei terminale, când va fi atins și cât timp va fi menținut – sunt creșterea salariilor, orientarea fiscală și condițiile financiare”, a spus acesta.

În altă ordine de idei, observatorii BCE monitorizează, de asemenea, lipsa de unitate în cadrul instituției de la Frankfurt atunci când vine vorba despre nivelul la care va atinge nivelul maxim al ratei sale de referință.

“Credem că BCE nu va avea consensul necesar pentru a se angaja în mod explicit la o nouă mișcare de 50 de puncte de bază în luna mai, având în vedere diviziunile vizibile din cadrul Consiliului guvernatorilor cu privire la următorii pași”, a declarat Paul Hollingsworth, economist-șef european la BNP Paribas, într-o notă de cercetare. “Comentariile recente ale membrilor consiliului sugerează diferențe substanțiale cu privire la amploarea și ritmul viitoarelor înăspriri”.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *