Analiză imobiliară: Chiriașii fug de apartamentele mari/ Garsonierele, locuințele au parte de cea mai mare cerere de închiriere. Cum au evoluat prețurile în ultimii 10 ani?

Redacția mai 11, 2023 0 comentarii
Bucuresti panorama locuinte apartamente

În ultimul deceniu, chiriașii au preferat locuințele mici, în detrimentul celor mult mai spațioase – chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere cu aproape 20%, în timp ce locuințele cu 3 și 4 camere au avut prețuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente, arată o analiză Imobiliare.NET.

Analiza urmărește prețurilor medii de închiriere pentru locuințele din Capitală listate pe platformă, într-un raport care vizează evoluția din ultimii 10 ani, în perioada mai 2013 -mai 2023. Analiza ia în calcul toate categoriile de locuințe: garsoniere, apartamente cu 2, 3 și 4 camere, dar și anul construcției, tipul de compartimentare și gradul de confort.

Datele colectate arată că, în ultimul deceniu, chiriașii au preferat locuințele mici, în detrimentul celor mult mai spațioase. Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere cu aproape 20%, în timp ce locuințele cu 3 și 4 camere au avut prețuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente.

Analiza mai arată că apetitul pentru închirierea unor locuințe de lux a scăzut considerabil.

Garsonierele sunt cele mai căutate locuințe de închiriat în București

Dintre toate tipurile de locuințe analizate de platforma imobiliare.NET, garsonierele reprezintă categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere în ultimii 10 ani. Dacă în mai 2013 chiria medie lunară era de 243 de euro, în mai 2023 a ajuns la 331 de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 36,2%.

De altfel, indiferent de anul construcției, tipul de compartimentare sau dotări (mobilată/nemobilată), garsonierele au înregistrat creșteri pe linie ale chiriei. Singurul segment care a avut o evoluție mai redusă este cel al garsonierelor de lux, cu puțin peste 7%, în rest, pentru toate celelalte, chiria medie lunară a crescut între 26-39%.

Randament bun și pentru închirierea unui apartament cu 2 camere

Și apartamentele cu 2 camere au adus venituri în plus proprietarilor în ultimii 10 ani. Cei care au închiriat astfel de locuințe încasează acum (mai 2023), în medie, cu 17,6% mai mult față de mai 2013. Cel mai mult s-au scumpit chiriile pentru apartamentele cu 2 camere construite recent (+21,9%) și cele nemobilate (+24,6%). Cele vechi, livrate înainte de 1977 au avut o creștere de doar 6,2%, în timp ce apartamentele de lux, cu 2 camere, reprezintă singurul segment din această categorie pentru care chiria medie lunară este mai mică (-11,2% în mai 2023 față de mai 2013).

Apartamentele mari nu mai au trecere la chiriași

Datele imobiliare.NET arată o evoluție foarte interesantă pentru locuințele mari din București propuse spre închiriere. Pentru cele mai multe dintre ele, în ultimii 10 ani chiria medie generală lunară fie a stagnat (-0,67% pentru 3 camere), fie a scăzut (-9,1% pentru 4 camere).

Analiza realizată pe segmente (anul construcției, compartimentare, confort) scoate în evidență câteva date care arată că există o antiteză între tipurile de chiriași. De exemplu, apartamentele cu 3 și 4 camere construite înainte de 1977, cele noi, livrate după 2010, cele decomandate și cele de lux au înregistrat scăderi ale chiriei medii lunare, între 2,8%-17,2%!

În schimb, atunci când au dorit totuși să închiriere o locuință mai spațioasă, clienții au preferat una care nu are un grad atât de mare de confort, dar pentru care plătesc mai puțin lunar. Astfel, un apartament cu 3 camere confort II se închiriază în mai 2023 cu 459 de euro lunar (față de 589 euro prețul mediu general pentru 3 camere). Cererea ridicată pentru astfel de locuințe a crescut și prețul. Chiria pentru acest tip de apartament este mai mare cu 34,2% față de acum 10 ani!

 

 

Reprezentanții platformei spun că o posibilă explicație pentru scăderea chiriilor apartamentelor mari este legată de creșterea costurilor cu utilitățile: energie termică, gaz, electricitate. Dacă totuși își doresc o locuință mai spațioasă la un preț mai mic, chiriașii sunt dispuși să facă un compromis legat de confort și compartimentare.

„Se observă imediat că garsonierele sunt, în continuare, cele mai căutate și chiriile pentru acest tip de locuințe au crescut semnificativ, în timp ce la apartamentele mari, de 3 și 4 camere, chiriile au stagnat. Asta înseamnă că cererea este mult mai mică pentru închirierea lor”, spune Dragoș Vîlceanu – fondator Asociația Brokerilor Imobiliari.

 

 

 

Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *