ANRE: “Nu există termen limită pentru cineva care doreşte să treacă în piaţa concurenţială de energie”

Redacția iun. 10, 2021 0 comentarii
Energie electrica

Pe piața de energie electrică, doar 48% dintre clienți au trecut pe piața concurențială, iar pentru gaze naturale procentul e și mai mic – 35%, arată cele mai recente date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Nu există termen limită pentru cineva care doreşte să treacă în piaţa concurenţială de energie, a precizat Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy, citat de Agerpres. Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, joi, raportul activitate pe anul 2019 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se două voturi “împotrivă” şi două abţineri, transmite Agerpres.
Prin acest vot, raportul ANRE va fi transmis plenului reunit al Parlamentului. Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy, a declarat că nu există termen limită pentru cineva care doreşte să treacă în piaţa concurenţială de energie.

“Oricând pot să facă acest lucru, nu este un termen limită pentru cineva care vrea să treacă în piaţa concurenţială. E un lucru foarte important: nimeni nu rămâne în afara pieţei dacă nu ia o decizie până la un anumit termen. La gaze naturale, din 4 milioane de clienţi, aproape 2,5 milioane încă nu au trecut în piaţa concurenţială şi pentru ei, în această perioadă, pentru lunile mai şi iunie, odată cu facturile venite, vine şi o informare din partea furnizorilor cu preţul care se aplică începând cu 1 iulie, pentru o perioadă de un an, deci până la sfârşitul lunii iunie 2022, şi trebuie să judece dacă acel preţ le convine sau dacă nu, mai au aproape trei săptămâni să caute alte oferte sau chiar alţi furnizori. La energie electrică, practic, se întâmplă acelaşi lucru, diferenţa e că acolo preţurile se aplică pe şase luni. Cu facturile din lunile mai şi iunie vin informările de la furnizori pentru clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială, cu preţurile care se aplică începând cu 1 iulie şi până la sfârşitul anului. Aici, la energie electrică, din aproape 9 milioane de clienţi, au mai rămas 4,7 milioane pe contractele vechi, nu au trecut în piaţa concurenţială. Raportul este puţin mai favorabil pe piaţa de energie electrică, practic, 48% deja au trecut, faţă de 35% cât e la gaze naturale”, a detaliat vicepreşedintele ANRE.

El a adăugat că în cazul consumatorilor inactivi, care nu au trecut în piaţa concurenţială, de la 1 iulie se aplică acele preţuri comunicate de către furnizorii lor, cu facturile din mai şi iunie.

“Aceste preţuri sunt un pic mai mari decât cele care sunt aplicate momentan şi la energie electrică, şi la gaze naturale, dar aceşti clienţi oricând pot să caute alte oferte, sunt oferte în piaţă care sunt mai avantajoase decât preţurile de serviciu universal care se aplică de la 1 iulie şi au această posibilitate, dacă sunt preocupaţi şi sunt interesaţi de un nou contract, chiar să scadă factura începând din luna iulie, pentru că sunt oferte mai bune pe piaţă decât preţul de serviciu universal”, a conchis Zoltan Nagy

sursa foto: ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *