Aproape 70% dintre startupurile israeliene au luat măsuri pentru a-şi reloca părţi din afacerile lor în afara Israelului, a constatat un sondaj publicat duminică de o organizaţie non-profit israeliană cu privire la reforma judiciară planificată de guvern, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Sondajul realizat de Start-Up Nation Central a încercat să măsoare planurile de impact economic ale coaliţiei de dreapta a primului ministru Benjamin Netanyahu, care ar restrânge competenţele Curţii Supreme de a anula legislaţia.
De luni de zile, demonstranţii au organizat proteste de stradă în masă împotriva planurilor despre care ei spun că ameninţă democraţia israeliană prin eliminarea controlului asupra puterii executive.
Grupurile de afaceri au citat, de asemenea, modificările propuse drept motiv pentru o scădere cu 70% a strângerii de fonduri pentru tehnologie în prima jumătate a anului.
Sectorul tehnologic al Israelului este un motor de creştere, reprezentând 15% din producţia economică, 10% din locuri de muncă, mai mult de 50% din exporturi şi 25% din veniturile din impozite.
Dar investitorii instituţionali nu au reprezentat o mare parte a succesului său, majoritatea investiţiilor provenind din fonduri de capital de risc.
Sondajul, completat de profesionişti care reprezintă 521 de companii, arată că 68% dintre companiile startup israeliene ”au început să ia măsuri legale şi financiare active, cum ar fi retragerea rezervelor de numerar, schimbarea locaţiei sediului în afara Israelului, relocarea angajaţilor şi efectuarea disponibilizărilor”.
În plus, 22% dintre companii au declarat că au diversificat rezervele de numerar în afara Israelului, iar 37% dintre investitori spun că companiile din portofoliile lor şi-au retras o parte din rezervele de numerar şi le-au mutat în străinătate.
”În ceea ce priveşte tendinţele precum înregistrarea unei companii în străinătate sau lansarea de noi startupuri în afara Israelului, va fi greu de inversat”, a declarat CEO-ul Start-Up Nation Central, Avi Hasson.
Sondajul a fost lansat în momentul în care parlamentarii au început să dezbată un proiect de lege care ar împiedica Curtea Supremă să anuleze legislaţia pe motivul ”nerezonabilului” evident.