Atacuri ale infractorilor cibernetici: Promoții incredibile, promisiuni de câștiguri prin investiții în criptomonede, folosirea unor branduri cunoscute în campanii false. Ce vă recomandă specialiștii?

internet-laptop-google-calculator-birou-office-pexels pexels.com

 

Promoții incredibile sau promisiuni de câștiguri rapide prin investiții în criptomonede sunt metode prin care infractorii cibernetici își caută victime, averizează Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică. Aceștia îi îndeamnă pe consumatori să fie precauți atunci când li se anunță diverse concursuri, promoții sau oportunitățile de investiții propagate pe social media prin postări sponsorizate.

“Unele dintre aceste anunțuri sunt atacuri de tip scam puse la cale de infractorii cibernetici care încearcă să extragă de la potențialele victime date personale, date financiare sau date de autentificare.
Totodată, atacatorii încearcă în același timp să determine potențialele victime să instaleze malware pe dispozitive, ori să se aboneze la anumite servicii cu suprataxă, prin accesarea unui link malițios.
Momeala folosită în astfel de atacuri variază de la promoții incredibile (bormașină la 15 ron), la posibilitatea unor câștiguri rapide (prin investiții în criptomonede)”, transmit reprezentanții DNSC, printr-o postare pe pagina de Facebook.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pentru a convinge potențialele victime de veridicitatea detaliilor oferite, atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a unor branduri cu reputație, printre care Banca Transilvania sau Leroy Merlin Romania, arată un exemplu recent al DNSC.

“Dacă utilizatorul verifică pagina de social media care publică astfel de mesaje sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, își poate da seama că este vorba despre o tentativă de fraudă, pentru că nu se află pe un canal oficial de comunicare a companiei în numele căruia s-ar fi publicat acel post. Atunci când nu sunteți siguri, introduceți manual adresa site-ului dorit în browserul cu care navigați pe internet”, recomandă specialiștii.

Sfaturile DNSC:

  • Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase.
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența acestei promoții pe canalele oficiale ale companiei respective.
  •  Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerut explicit online, mai ales dacă vi se promite un câștig rapid dacă o faceți!
  • Raportați astfel de pagini care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig către rețeaua socială în spațiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt poate duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conținut malițios.
  • Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: