Austria sugerează că va accepta aderarea României la Schengen, dacă solicitările de azil vor scădea / Ministrul austriac de externe: „Nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”

bani euro schengen

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, dă asigurări că „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”, dacă se vor lua măsuri, astfel încât în următoarele luni ţara sa să constate o scădere a numărului solicitanţilor de azil, scrie News.ro.

Veto-ul pe care Viena l-a spus aderării României şi Bulgariei la Schengen a fost unul „de moment” şi nu este „pentru totdeauna”, a declarat el într-un interviu citat de presa austriacă.

„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă de presă APA.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În ceea ce priveşte cererile ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), şi ale cancelarului Nehammer de a ridica garduri la frontierele externe ale UE, Schallenberg susţine că „ar exista o bază legală şi ar exista mijloace financiare pentru a face acest lucru”.

Ministrul Alexander Schallenberg, care face parte din acelaşi partid conservator OeVP al cancelarului Karl Nehammer, nu consideră că Austria este izolată în cadrul UE prin controversatul său veto împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi susţine pe deplin decizia guvernului federal.

„Acesta este un proces de discuţie complet normal”, se apără şeful diplomaţiei de la Viena referindu-se la demersul de a bloca extinderea Schengen în cazul României şi Bulgariei. Dacă Austria, ca stat aflat “în centrul continentului”, are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa, „atunci ceva nu este în regulă”, a argumentat el.

Austria este „înconjurată de state UE şi de state Schengen, cu excepţia Elveţiei şi a Liechtensteinului”. În condiţiile în care ţara se confruntă cu atât de multe cereri de azil, „este legitim să spunem că avem nevoie de sprijin”. Aceasta nu este o problemă bilaterală, ci o problemă „paneuropeană”, a explicat  Alexander Schallenberg în interviul acordat agenţiei APA.

Ministrul de externe este convins, pe de altă parte, că discuţiile din cadrul Consiliului European au condus la o „conştientizare mai puternică” a acestor probleme.

Pe de altă parte, Schallenberg a calificat drept „un nonsens total” informaţiile din presă potrivit cărora problema ar fi fost ridicată de politicienii ÖVP doar din motive de politică internă. „Nu vrem să fim lăsaţi singuri cu această problemă”, a insistat el.

Ministrul de externe îl apără pe cancelarul federal Karl Nehammer, care a folosit termenul de “turism de azil”. „Cum altfel poţi să numeşti asta?” se întreabă el. Oamenii „zburau la Belgrad sub pretexte false şi se foloseau de scutirea de vize acordată de Serbia pentru a fi apoi introduşi ilegal în UE”, a spus el. Este vorba de “trafic de fiinţe umane” şi de “abuzul unui sistem care este conceput pentru a oferi protecţie persoanelor care au cu adevărat nevoie de ea”. Cu toate acestea, “marea majoritate a persoanelor care vin sunt tunisieni, indieni, pakistanezi, egipteni” , a arătat Schallenberg. Cei mai mulţi dintre ei nu au nicio perspectivă de azil, dar reprezintă o povară pentru sistem. În acelaşi timp, este nevoie şi de posibilitatea unei migraţii economice reglementate, recunoaşte el.

În cele din urmă, însă, toate statele europene ar trebui să „suporte împreună” protecţia frontierelor externe, crede şeful diplomaţiei de la Viena. Trebuie să existe o gestionare comună a frontierelor UE şi “ar fi o soluţie logică să sprijinim statele de la graniţă, fie financiar, fie logistic, să ne asumăm acest lucru împreună”, a punctat ministrul austriac de externe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cum dreaq sa scada daca a intrat in Shengen Croatia ? Doar RUTA PRINCIPALA a imigrantilor clandestini era – este si va fi PRIN BALACNI !Banditii de la Wiena ne cred chiar prosti ? Regret DAR SUNT PENTRU BOICOTAREA TOTALA a oricarui produs sau prestatie (banci ) austriac !
    SiCER INTERZICEREA IMEDIATA a exportului de lemn brut = busteni, pe timp de 3 ani – Si OPRIREA TAIERILOR DE PADURE in Romania -cu exceptia lemnului de foc si cherestea pentru consum intern – pe 3 ani !!! mici cadouri pentru Colonia Ruseasca Haustria ! Dar A FIE PENTRU PROTEJAREA PLANETEI !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.