Autoritățile elvețiene de reglementare și-au exprimat îngrijorarea în 2019 cu privire la capacitatea de a salva Credit Suisse și UBS

credit suisse Sursa foto: Dreamstime

Autoritățile elvețiene au concluzionat în 2019 că cele mai mari două bănci din țară, UBS și Credit Suisse, nu mai pot fi salvate în cazul unei crize de lichidități cu ajutorul măsurilor de urgență instituite după prăbușirea financiară din 2008, scrie Financial Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Cerințele speciale de lichiditate pentru SIB-uri [bănci de importanță sistemică] încorporate în Ordonanța privind lichiditățile [nu] protejează reziliența mai mare a SIB-urilor prevăzută de Legea bancară”, a decis în urmă cu aproape patru ani un grup de lucru guvernamental, format din membri ai Ministerului de Finanțe, ai Băncii Naționale a Elveției și ai autorității de reglementare a pieței, Finma.

De asemenea, grupul a adăugat că nu exista nicio posibilitate de lichidare ordonată a uneia dintre cele două mari bănci fără un sprijin guvernamental mult mai mare decât cel anticipat anterior.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Un rezumat al activității grupului a fost dezvăluit în raportul anual al Finma, publicat marți, și evidențiază măsura în care aproape de colapsul Credit Suisse ridică întrebări serioase pentru autoritățile de reglementare din întreaga lume.

Elveția a fost considerată ca aplicând o versiune deosebit de strictă a standardelor internaționale de reglementare privind gestionarea crizelor bancare, instituite după prăbușirea financiară de acum 15 ani.

De asemenea, informațiile vor alimenta o criză politică tot mai gravă la Berna, parlamentarii fiind pregătiți să se reunească luna viitoare într-o sesiune specială de urgență pentru a examina salvarea organizată de guvern a Credit Suisse de către UBS în urmă cu o săptămână.

Furia publică față de această tranzacție este din ce în ce mai mare, majoritatea elvețienilor fiind în favoarea unei legislații care să scindeze noua bancă și să recupereze bonusurile bancherilor.

Luni seară, atât camera superioară, cât și cea inferioară a Adunării Federale a Elveției au anunțat că vor declanșa legislația pentru crearea unei comisii parlamentare speciale de anchetă, cu puteri extinse de citare, pentru a investiga fuziunea bruscă a celor două bănci, care se vor combina pentru a deveni al patrulea cel mai mare creditor din lume.

Mai mulți parlamentari proeminenți au întrebat de ce autoritățile elvețiene nu au luat măsuri mai devreme pentru a proteja Credit Suisse – o chestiune care va fi probabil un punct cheie al comisiei.

Cu doar câteva zile înainte de salvarea băncii, Finma și SNB au asigurat public investitorii că banca este stabilă și că dispune de lichidități abundente.