Autoritățile și companiile germane se pregătesc pentru o potențială raționalizare de energie în iarna viitoare

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Autoritățile germane și companiile energetice se pregătesc pentru o potențială raționalizare a energiei în iarna viitoare, în cazul în care Vladimir Putin va închide conductele care furnizează mai mult de jumătate din gazul natural consumat de cea mai mare economie a Europei, scrie Financial Times.

Marile grupuri industriale au primit scrisori de la operatorii de rețea în care le cer să-și contureze nevoile energetice în așteptarea unor eventuale lipsuri, spun trei surse pentru FT. Două companii industriale cu fabrici în estul și sud-estul Germaniei au declarat pentru Financial Times că au fost avertizate de furnizorii lor locali că livrările de gaze ar putea fi reduse până la sfârșitul anului.

Între timp, Agenția Federală de Rețea, autoritatea de reglementare care supraveghează infrastructura energetică a Germaniei, a confirmat că poartă discuții cu companiile pentru a se pregăti pentru „închideri inevitabile” dacă apar lipsuri de energie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Discuțiile au fost „despre a fi pregătit pentru o situație care sperăm să nu aibă loc niciodată”, a spus Klaus Müller, președintele agenției.

Conform legislației germane, companiile considerate esențiale pentru furnizarea de bunuri și servicii de bază ale țării vor fi prioritare în caz de urgență, alături de gospodării. Ca urmare, multe dintre cele mai mari corporații din Germania ar fi forțate să-și reducă consumul, cel mai probabil prin oprirea producției.

„Deși avem o lege în vigoare, nu am stabilit criterii reale pentru a decide care client neprotejat, adică industrial sau comercial, va fi tăiat primul… asta face industria destul de nervoasă”, a spus Christian Hampel, partener BDO Legal, care consiliază unele dintre companiile contactate de operatorii de rețea.

Aceștia din urmă se întrebau, de asemenea, „ce s-ar întâmpla cu sistemul mai larg de alimentare cu gaz dacă închideți o anumită companie”, a adăugat Hampel.

Grupuri de afaceri, inclusiv organismul care reprezintă industria chimică și farmaceutică din Germania, s-au întâlnit vineri cu Agenția Federală de Rețea pentru a discuta despre astfel de proceduri, potrivit surselor.

Organismul de comerț cu produse chimice și farmaceutice a avertizat factorii de decizie care participă la întâlnire că „aproape toate sectoarele — agricultură, alimentație, auto, cosmetice și igienă, construcții, produse farmaceutice sau electronice” vor fi afectate de reduceri forțate ale producției din sector. Sectorul chimic și farmaceutic, care include companii precum BASF și Bayer, utilizează 27% din aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei.

Pregătirile vin în contextul în care coaliția de guvernare a Germaniei se străduiește să găsească surse alternative de gaz pentru livrările din Rusia.

Într-o declarație realizată după încheierea unui acord cu Qatar pentru aprovizionarea cu gaz natural lichefiat, ministrul german al economiei Robert Habeck a spus că acordul nu va rezolva blocajele de iarna viitoare. El a adăugat că ordinea de prioritate a consumului de energie va fi decisă „politic” în caz de penurie.

Unele grupuri industriale germane au fost nevoite să întrerupă producția din cauza creșterii în creștere a costurilor cu energia și materiile prime. Oțelăria Lech din Bavaria, care folosește aceeași cantitate de energie electrică ca un oraș de 300.000 de locuitori, a declarat în această lună că a fost forțată să reducă schimburile de lucru. Producătorul de oțel Thyssenkrupp a avertizat cu privire la „turbulențe economice” care ar putea perturba operațiunile sale de producție.

Întreprinderile care nu sunt considerate o prioritate pentru aprovizionarea cu gaze au făcut o petiție către Agenția Federală de Rețea în ultimele zile să sublinieze relevanța lor pentru economia germană mai largă, potrivit surselor.

Într-un sondaj realizat în rândul a 175 de companii, publicat săptămâna trecută, 70% dintre respondenți au cerut o revizuire a reglementărilor, pentru a ține cont de relevanța „sistemică” a grupurilor industriale care riscă să sufere închideri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: