Autostrada Craiova-Filiași și Drumul Expres Filiași-Târgu Jiu au primit Acordul de Mediu/ Termenul pentru predarea proiectului a fost prelungit prin 11 acte adiționale până în septembrie 2024

Drum Expres Lot 2

Autostrada Craiova-Filiași și Drumul Expres Filiași-Târgu Jiu au primit joi, 28 decembrie Acordul de Mediu, document foarte important pentru etapa realizării studiului de fezabilitate. Lungimea totală a drumului de mare viteză Craiova-Târgu Jiu este de 110 kilometri, iar profilul de autostradă de la Craiova la Filiași, a transmis joi, Ministerul Mediului.

Contractul pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic a fost semnat în martie 2021 cu Asocierea Egis-Search pentru 20 de milioane de lei și o durată de 24 de luni, dar termenul pentru predarea documentației tehnice a fost prelungit cu peste un an și 11 acte adiționale pentru 14 septembrie 2024. Procentul de realizare pentru întreg contractul este de 50 %, (lotizare pe 6 segmente) potrivit raportării CNAIR.

,,Acordul de Mediu pentru proiectul ”Autostrada Craiova-Filiași și Drum expres Filiași-Tg. Jiu” a fost semnat ! În această dimineață, la sediul MMAP, în prezența ministrului Mircea Fechet, președintele Agenției Naționale pentru Proitecția Mediului -ANPM, Laurențiu Alexandru Prăștinaru, a semnat Acordul de Mediu pentru proiectul ”Autostrada Craiova-Filiași și Drum expres Filiași-Tg. Jiu”. Proiectul este amplasat în județe Dolj și Gorj și se încadrează în prevederile Legii nr.292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului. Am convingerea că viitoarea autostradă și drumul expres vor oferi o siguranţă rutieră sporită și vor contribui la reducerea emisiilor poluante, reducându-se timpul petrecut în trafic dar și costurile de operare ale agenților economici, răspunzând astfel și cerinţelor de dezvoltare economică a țării noastre”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Obiectivul general al acestui proiect este acela de a spori eficiența tehnico-economică a rețelei de transport din România și de a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de călătorie între Craiova și Târgu Jiu, sporind astfel și conectivitatea la nivel regional. Pe lângă importanța sa naționala, acest proiect va asigura traficul de tranzit național, de mărfuri și de persoane de pe teritoriul României.

Traseul autostrăzii Craiova -Filiași și a drumului expres va avea o lungime totală de circa 110,1 km, va traversa teritoriul județului Dolj pe o lungime de 47,3 km și județul Gorj pe o lungime de 62,7 km, trecând teritoriul administrativ a 19 UAT -uri.

Autostrada Sudului, legătura Craiova-Lugoj se va realiza prin Filiași, dar CNAIR încă nu are contract de proiectare și pentru Lotul 4, Filiași-Lugoj (detalii aici).

Potrivit Acordului de Mediu drumul de mare viteză Craiova-Târgu Jiu are o viteză de proiectare de 130 km/h. (viteza maximă pe Drum Expres este de 120 km/h.).

Cele mai importante diferențe : lățimea benzii de circulație, mai puțin cu 25 cm. la Drumul Expres și lipsa benzii de urgență.

Comentarii

  1. Asta înseamnă de pe acum o întârziere de aproape doi ani , din start. Adică exact înainte de alegerile parlamentare se va da startul lucrărilor de execuție.
    Se poate anticipa că drumul expres Tg Jiu -Filiasi poate avea avea un parcurs asemănător cu centura orașului TG JIU , la care se ,, lucrează ” de 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *