Banca americană Citi: Inflația din Marea Britanie ar putea ajunge la 20% în primul trimestru al anului viitor

Redacția iun. 22, 2022 0 comentarii
Inflatie

Inflația din Marea Britanie ar putea să atingă 20% în primul trimestru al anului viitor, a estimat miercuri banca americană Citi, după ce ultimele date oficiale au indicat noi creșteri de prețuri, scrie Reuters.

Inflația globală a atins în luna mai un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, în condițiile în care creșterea costurilor cu alimentele – în special cu pâinea și carnea – a luat locul prețurilor în creștere ale energiei.

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina perturbă aprovizionarea cu cereale și ulei vegetal, prețurile la alimente în general au crescut în funcție de vremea nefavorabilă și de creșterea prețurilor la energie, care cresc costul combustibilului, al transportului maritim și al îngrășămintelor.

Prețurile alimentelor și ale băuturilor nealcoolice plătite de consumatori în luna mai au fost cu 8,7% mai mari decât în urmă cu un an – cea mai mare creștere din martie 2009 -, iar costurile ingredientelor pentru producători cresc și mai rapid.

Prețurile plătite de producători pentru materialele alimentare interne au crescut cu 10,3%, în timp ce costurile alimentelor importate – care reprezintă aproape jumătate din consumul Marii Britanii – au fost cu 20,5% mai mari, cea mai mare creștere din decembrie 2008.

„Inflația alimentară a depășit previziunile noastre. Ne așteptăm acum ca creșterea prețurilor aici să atingă un vârf de puțin peste 20% în primul trimestru din 2023, inflația prețurilor de producție aici continuând să accelereze”, a scris economistul Citi, Benjamin Nabarro, într-o notă adresată clienților.

Săptămâna trecută, Institutul pentru Distribuție Alimentară (IGD), care se ocupă de previziuni în domeniu, a prezis că inflația prețurilor la alimente va atinge un vârf de 15% în următoarele luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.