Banca centrală a Turciei majorează rata dobânzii mai puțin decât se estima, la 17,5%

lira turceasca dolar turcia sursa foto: Captură video

Banca centrală a Turciei a majorat joi rata dobânzii cheie cu 250 de puncte de bază, până la 17,5%, situându-se sub previziunile analiștilor, în condițiile în care factorii de decizie monetară ai țării se angajează într-o misiune lungă și dureroasă de combatere a inflației de două cifre, relatează CNBC.

“Înăsprirea monetară va fi consolidată în continuare, atât cât este necesar, în timp util și gradual, până când se va obține o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor inflației”, a declarat banca într-un comunicat, după decizia privind rata dobânzii.

Lira turcească a scăzut cu aproximativ o jumătate de punct procentual față de dolar la aflarea veștii, tranzacționându-se la 26,92 pentru un dolar. La începutul acestei săptămâni, lira a atins un nou minim record de 26,9 în raport cu dolarul, din cauza îngrijorărilor de pe piață că viitoarea majorare a dobânzii va fi mai mică decât se așteaptă. Moneda a pierdut 30% din valoarea sa față de dolar în acest an.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În iunie, Turcia a majorat rata dobânzii pentru prima dată în mai bine de doi ani, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a numit factori de decizie politică care au promis să pună în aplicare ortodoxia economică pentru a schimba situația inflației.

Turcia și-a redus constant rata dobânzii de politică monetară, de la 19% la sfârșitul anului 2021 la 8,5% în martie anul trecut, în timp ce inflația a crescut vertiginos, depășind 80% la sfârșitul anului 2022 și scăzând la puțin sub 40% în iunie.

Ortodoxia economică tradițională susține că ratele trebuie majorate pentru a tempera inflația, dar Erdogan – un “dușman” autodeclarat al ratelor dobânzilor, care numește acest instrument “mama tuturor relelor” – a îmbrățișat vocal o strategie de reducere a ratelor în schimb.

Analiștii au reacționat negativ la această veste, mulți dintre ei considerând-o o greșeală.

“O decizie teribilă și cred că este o greșeală. Din nou, sub așteptări”, a scris Timothy Ash, strateg pe piețele emergente la BlueBay Asset Management, într-o notă de e-mail. “Se va juca din nou după scenariul celor care spun că Simsek și Erkan nu au cu adevărat un mandat pentru a oferi o înăsprire reală a politicii”, a spus el, numindu-i pe ministrul de finanțe și, respectiv, pe șeful băncii centrale din Turcia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: