Silicon Valley Bank, cumpărată de o bancă rivală, First Citizens BancShares

Silicon Valley Bank, SVB financial Sursa foto: Dreamstime

Activele și împrumuturile băncii americane prăbușite Silicon Valley Bank au fost cumpărate de rivala First Citizens BancShares, scrie BBC.

Falimentul SVB de la începutul acestei luni a declanșat temeri privind stabilitatea altor creditori, provocând scăderi puternice ale acțiunilor bancare în întreaga lume.

În Europa, îngrijorările legate de soliditatea gigantului bancar elvețian Credit Suisse au dus la o preluare în grabă de către rivalul UBS. Piețele au rămas nervoase, deși acțiunile bancare au deschis luni în creștere.

Acțiunile Deutsche Bank din Germania au scăzut cu 14% la un moment dat vineri, înainte de a recupera ceva teren. La începutul ședinței de tranzacționare de luni, acestea au crescut cu aproximativ 3%.

SVB a fost trecută sub controlul autoritățile de reglementare americane la începutul acestei luni, iar prăbușirea acesteia a fost urmată rapid de falimentul unei alte bănci americane, Signature Bank.

Dispariția celor două a fost cea mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Conform acordului de preluare a SVB, anunțat de Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor din SUA (FDIC), toate cele 17 foste sucursale SVB se vor deschide luni sub marca First Citizens.

First Citizens are sediul în Raleigh, Carolina de Nord, și se autointitulează cea mai mare bancă americană controlată de o familie. A fost unul dintre cei mai mari cumpărători de bănci cu probleme în ultimii ani.

A cumpărat active și împrumuturi ale SVB în valoare de aproximativ 72 de miliarde de dolari, cu un discount de 16,5 miliarde de dolari. FDIC va deține în continuare aproximativ 90 de miliarde de dolari din activele SVB.

Amenințarea creșterii ratelor

Ratele dobânzilor au fost reduse drastic în timpul crizei financiare mondiale din 2008 și din nou în timpul pandemiei Covid, în timp ce băncile centrale din întreaga lume încercau să încurajeze creșterea economică.

Însă ratele au crescut în ultimul an, în timp ce băncile centrale încercau să țină în frâu creșterea vertiginoasă a prețurilor.

Aceste creșteri ale ratelor au afectat valoarea investițiilor în care băncile își păstrează o parte din bani și au contribuit la falimentele bancare din SUA.

Îngrijorarea care a neliniștit piețele financiare este că ar putea exista și alte probleme în sectorul bancar, care nu au apărut încă.

Băncile centrale din întreaga lume au subliniat că sistemul bancar este sigur și că creditorii sunt bine capitalizați.

Duminică, șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că este “nevoie de vigilență” având în vedere turbulențele din sectorul bancar și a avertizat că este “clar că riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut”.

“Într-o perioadă în care nivelurile de îndatorare sunt mai ridicate, tranziția rapidă de la o perioadă prelungită de rate scăzute ale dobânzii la rate mult mai mari… generează în mod inevitabil tensiuni și vulnerabilități”.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *