Băncile europene se tem că sistemul de plată ar putea fi victima crizei dintre Rusia-Ucraina. Băncile din Italia, Franța și Austria sunt cei mai expuși creditori internaționali din lume față de Rusia

sediu banca, sedii bancare, birouri Sursa foto: Pexels

Pe fondul temerilor cu privire la o Rusiei în Ucraina, banca UniCredit care are filială în Italia a renunțat la o potențială achiziție în Rusia, iar Raiffeisen Bank International din Austria a reținut prevederi de risc pentru posibile sancțiuni împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Ceea ce se tem acum cel mai mult băncilor din regiune este că Rusia nu va mai avea acces la un sistem de plată pe scară largă, au declarat mai mulți bancheri pentru Reuters, unul descriind o astfel de mișcare drept o „bombă atomică” pentru industrie, deoarece ar împiedica rambursarea datoriilor.

Băncile din Italia, Franța și Austria sunt cei mai expuși creditori internaționali din lume față de Rusia. Băncile italiene și franceze aveau fiecare creanțe restante de aproximativ 25 de miliarde de dolari asupra Rusiei în trimestrul al treilea din 2021, potrivit datelor transmise de Banca Reglementelor Internaționale (BRI). Băncile austriece aveau 17,5 miliarde de dolari.

Băncile europene cu filiale în Rusia sunt cele mai expuse riscului de sancțiuni, potrivit cercetării JPMorgan, o bancă americană și una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume. Printre băncile cele mai expuse se numără UniCredit, BRI, Societe Generale din franța și ING din Olanda.

RBI a spus că expunerea sa este gestionabilă, în timp ce ING a spus că este bine pregătită. Societe Generale a spus că monitorizează îndeaproape evoluțiile și că are încredere în afacerile sale din Rusia. UniCredit nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Ca reacție la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni care includ țara pe lista neagră. Au încercat să limiteze accesul instituțiilor financiare de stat ale Rusiei la piețele de capital occidentale, au impus interdicții privind comerțul cu arme și alte limite ale comerțului cu tehnologie, cum ar fi cea pentru sectorul petrolier.În acea perioadă, expunerea băncilor străine față de Rusia s-a redus de peste jumătate, arată datele BRI.

Băncile europene urmăresc îndeaproape legislația SUA pentru a sancționa Rusia. Un proiect de lege al Senatului ar viza cele mai importante bănci rusești și datoria suverană rusă.

Între timp, în Europa, negociatorii spun că sunt gata să impună Rusiei sancțiuni economice „masive” dacă aceasta invadează Ucraina, dar oficialii și diplomații spun că amenințarea depinde de negocieri complexe care implică 27 de state membre, ce sunt departe de a fi finalizate. Negocierile au loc în secret.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *